REAKCIJE

Dragičević: Zahvalio bih Nobilu na neradu, jasno mi je da su ga ucijenili Dodik i njegove pristaše

Advokat ga nije obavijestio o svojim postupcima, nego je o njegovom odlasku saznao tek u petak

Dragičević: Nastavljamo borbu

Jutarnji list

11.11.2018

Zahvalio bih Anti Nobilu na njegovom neradu. Nisam razočaran, jasno mi je da se advokat Nobilo prepao i da su ga ucijenili Milorad Dodik i njegove pristaše. Na kraju to ostaje njemu na savjesti - rekao je za "Jutarnji list" otac ubijenog 21-godišnjeg Davida Dragičevića iz Banje Luke Davor Dragičević, nakon što se raspao pravni tim.

U petak navečer Anto Nobilo za Federalnu televiziju iz Sarajeva ustvrdio je da su političari manipulirali Davorom kako bi u javnosti konstruirali krivi dojam te je odbacio bilo kakvu povezanost vlasti Republike Srpske s ubistvom i zataškavanjem tog slučaja. Tvrdi da David nije bio masakriran, silovan i ubijen od policije i da ministar unutrašnjih poslova to nije naredio. Davidov otac je na to jučer rekao da se sada pokazalo pravo Nobilovo lice.

Opstruirao istragu

- Nobilo nije bio advokat Davida Dragičevića, on je bio advokat Republike Srpske i sad se to jasno vidi. Izmanipuliran je od Dodika i to ćemo dokazati uskoro, kada objavimo vjerodostojne dokaze - rekao je Davor u telefonskom razgovoru.

Na pitanje na koje političare je Anto Nobilo mislio kad je govorio o “manipuliranju i usmjeravanju”, Dragičević je rekao da to treba njega pitati.

Kazao je i da ga Nobilo nije obavijestio o svojim postupcima, nego je o njegovom odlasku saznao tek u petak.

- Bio sam fer kad sam to saznao, zahvalio sam mu i stisnuo mu ruku. Ali on nije bio fer, nije ispoštovao dogovor i nije me obavijestio ni o čemu. Nisam ga imao namjere prozivati, ali je žalosno da je jedan advokat na kraju svoje karijere tako reagirao. Opstruirao je istragu - tvrdi Dragičević i kaže da je nekadašnji pravni tim ostao samo na jednom advokatu.

- Ifet Feraget, koji je sad jedini ostao u advokatskom timu, ukazao mi je na sve propuste u slučaju istrage. Situacija je čista, mi idemo dalje jer imamo sve dokaze. Nastavljamo s protestima i istragom. Ići ću do samog kraja - kaže Davor Dragičević.

Cijeli slučaj o izlasku iz advokatskog tima komentirao je i Anto Nobilo.

- Ne bih više govorio o slučaju Davida Dragičevića jer sam otkazao punomoć i nije korektno da o tome govorim - rekao je jučer Anto Nobilo.

Međutim, u nastavku je decidirano demantirao tvrdnju Davora Dragičevića, prema kojoj svoju odluku nije predočio ocu ubijenog Davida.

- To jednostavno nije istina. Davoru Dragičeviću jučer sam poslao pismenu ostavku u kojoj sam objasnio zašto izlazim iz ovog slučaja. Osim toga, imali smo i sastanak na kojem smo predočili saznanja do kojih smo došli, a koja pokazuju da policija nije ubila Davida Dragičevića - potvrdio je jučer Nobilo za "Jutarnji list".

Inače, krajem septembra Nobilo je, nakon sastanka s glavnim tužiocem Tužilaštva RS Želimirom Lepirom izjavio da se krug u vezi sa slučajem ubistva Davida Dragičevića sužava i da “Tužilaštvo nastavlja rad na ovom predmetu”.

Raspad tima

Tako sada Ifet Feraget ostaje jedini advokat porodice ubijenog banjalučkog mladića Davida Dragičevića. Da su se razišli u stavovima s Davorom Dragičevićem, ocem stradalog mladića, i da raniji četveročlani  tim formiran u avgustu više ne postoji, potvrdio je i Duško Tomić, koji je s Nobilom napustio sastanak koji su imali s Davorom Dragičevićem.

Prethodno su advokati razgovarali s nadležnima u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, koje vodi predmet istrage stradanja Davida Dragičevića. Tomić je kratko rekao da odlazi zbog razlike u mišljenjima, a slično je rekla i Zora Dubočanin-Nikodinović.

 - Ja sam rekla da neću raditi jer je Dalibor Vrećo uključen u to, a nije radio sve što treba. Nije se baš proslavio. Ne želim raditi tamo gdje ne mogu dati sve od sebe - rekla je Dubočanin-Nikodinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.