ORAŠJE

Pozitivan trend smanjenja kriminaliteta u FBiH

Na sastanku je razmatrana i tema migrantske krize u BiH

FUP: Razmatrana informacija o stanju sigurnosti. Arhiv

Avaz.ba

19.12.2018

U Orašju je u protekla dva dana održan redovni sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije (FUP) i Policijskih komesara kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Razmatrana je Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za novembar 2018. godine, dostignuti nivo rada policije u oblasti autokriminala u FBiH, rad policije u Federaciji Bosne i Hercegovine na otkrivanju koruptivnih krivičnih djela, kao i druga aktuelna pitanja u vezi s radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji BiH.

Detaljno su analizirani podaci svih aktivnosti koje su poduzimane u izvještajnom periodu po svim segmentima iz nadležnosti policije, te je utvrđeno da je na području Federacije BiH smanjen broja izvršenih krivičnih djela za 300 (ili 18,55 posto), broj registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 27 (ili 2,06 posto) i broj saobraćajnih nesreća za 469 (ili 20,57 posto), dok je povećan broj napada na ovlaštena službena lica za 2 (ili 25 posto).

Kako je pojasnio direktor FUP-a Dragan Lukač, taj pozitivan trend smanjenja kriminaliteta je evidentan rezultat dobrog i koordiniranog rada policijskih struktura u Federaciji BiH, koje su sigurno najbolji i najefikasniji dio državnog aparata, koji, i uz tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u društvu, postiže zavidne rezultate i efikasno i ozbiljno se bori protiv svih vidova kriminaliteta, kao i drugih sigurnosnih izazova koji se pred policiju postavljaju.

Kada je riječ o stanju sigurnosti na području FBiH, a koja se definira kroz iskazane parametre za određene oblasti koji su navedeni u informaciji o stanju sigurnosti, a isti su sačinjeni na temelju podataka svih KMUP-ova i FUP-a, zaključeno je da se stanje sigurnosti u FBiH može definirati kao zadovoljavajuće.

U vezi s tim, potrebno je imati u vidu i određene sigurnosne događaje koji su evidentirani na prostoru FBiH, kako u oblasti kriminaliteta tako u oblasti javnog reda i mira i sigurnosti prometa na cestama, koji po svojim posljedicama, a s obzirom na težinu izvršenih djela broj žrtava ili pričinjene materijalne štete i otuđene imovine predstavljaju stanovitu sigurnosnu prijetnju u odnosu na ukupno stanje sigurnosti.

Također, ukazano je na potrebu za daljnjim realiziranjem donesene Strategije na razini policijskih struktura iz 2017. godine, u borbi protiv autokriminala na prostoru Federacije BiH.

Razmatrajući problematiku koruptivnih krivičnih djela u BiH ocjenjeno je za potrebnim intezivno angažiranje svih raspoloživih kapaciteta u okviru policijske stukture u FBiH na otkrivanju te vrste krivičnih djela i počinitelja. U Realiziranju te aktivnosti u idućoj godini policijski organi u FBiH će prije svega realizirati intezivnu suradnju sa svim tužiteljstvima u BiH u domenu poduzimanja mjera iz zakonom definiranim nadležnostima policijskih i tužiteljskih organa.

Na sastanku u Orašju su razmotrena i određena pitanju u vezi s migrantskom krizom u zemlji, te je ocijenjeno da je to pitanje poprimilo posebno ozbiljnu dimenziju na prostoru Unsko-sanskog kantona, u okviru čega određene pojave impliciraju vrlo ozbiljnu sigurnosnu prijetnju u široj društvenoj zajednici, te je neophodno hitno poduzimanje praktičnih mjera, bez deklerativnog izjašnjavanja u vezi s tom problematikom, a u domenu nadležnosti određenih tijela, organa i službi s nivoa Bosne i Hercegovine.

Federalna uprava policije bila je domaćin dvodnevnog sastanka u Orašju, saopćeno je iz FUP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.