NOVA GODINA

Hari Mata Hari mora besplatno pjevati u Sarajevu

Istaknuti samostalni umjetnici učestvovat će dva puta tokom kalendarske godine bez naknade, od čega jednom za vrijeme praznika, piše u Zakonu

Hari Mata Hari: Bez komentara

E. Trako

22.12.2018

Hari Varešanović nema pravo na honorar za nastup u novogodišnjoj noći ispred Vječne vatre u Sarajevu, jer je na listi istaknutih samostalnih umjetnika, na osnovu čega mu se iz kantonalnog budžeta isplaćuje 570 maraka na ime penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

Dva nastupa

Ako naplati honorar za nastup u novogodišnjoj noći, Hari Varešanović mogao bi izgubiti status istaknutog samostalnog umjetnika, što je jasno navedeno u Zakonu o istaknutim samostalnim umjetnicima Kantona Sarajevo. To znači da bi prekršio zakonske propise, što podliježe i drugim sankcijama.

Faksimil Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima

- Istaknutom samostalnom umjetniku prestaje status kojim se priznaje pravo na uplatu doprinosa i druga prava priznata ovim zakonom, ako nepotpuno ili netačno prikaže svoju materijalnu situaciju. Ukoliko istaknuti samostalni umjetnik izričito i neopravdano odbije poziv da potpiše ugovor s organizatorom kulturne manifestacije ili nakon potpisivanja ugovora ne ispuni svoje obaveze, prestaje mu status istaknutog samostalnog umjetnika. Istaknuti samostalni umjetnici učestvovat će dva puta u toku kalendarske godine bez naknade, od čega jednom za vrijeme praznika – piše u Zakonu.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Neira Dizdarević zatražila je odgovor koliko će Varešanoviću biti isplaćeno za nastup u novogodišnjoj noći. To zahtijeva i od Gradske uprave Sarajeva.

Dizdarević: Hoće li biti ispoštovan Zakon

- Ne raspolažem informacijom koliko to košta, koliko košta organizacioni dio troškova, a koliko će iznositi honorar. Tražila sam pisani odgovor i još ga nisam dobila. Uputila sam pitanje vezano uz zakonsku regulativu, da li će biti ispunjena zakonska odredba, koja nalaže da su umjetnici s liste koji se nalaze u registru Kantona Sarajevo dužni dva puta tokom godine nastupiti  besplatno na manifestacijama od značaja, u šta spada i novogodišnji doček. Samo sam htjela provjeriti da li se poštuje zakonska regulativa. Ovo nije ništa lično - kazala je sinoć Dizdarević.

Ona ističe da je potrebno utvrditi precizne kriterije kojima se određuje kome se iz budžeta plaća zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Iznos honorara

- Ima umjetnika kojima se ukida zdravstveno osiguranje ako im primanja prelaze 208 KM. S druge strane, među umjetnicima ima onih koji sami sebi mogu uplaćivati penzijsko i zdravstveno osiguranje – dodala je Dizdarević.

Odgovor o iznosu honorara, odnosno je li upućen u zakonske odredbe, pokušali smo saznati i od Varešanovića. Do zaključenja ovog izdanja „Dnevnog avaza“ Varešanović nije odgovorio na naše pozive.

Doček će koštati 230.000 KM

Ranije su Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, i Midhat Hubijar, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, potpisali sporazum o zajedničkom finansiranju dočeka Nove godine koji će koštati 230.000 KM, od čega će Gradska uprava izdvojiti 150.000 KM, a Turistička zajednica 80.000 KM.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, Varešanović i njegov bend dobit će polovinu ukupne sume.

Pravo na otpremninu

Prema članu 23., istaknuti samostalni umjetnici nakon odlaska u penziju imaju pravo i na otpremninu.

- U slučaju kada samostalni istaknuti umjetnik ispuni uslove za odlazak u penziju, u tom slučaju pripada mu pravo na isplatu otpremnine u visini tri prosječne neto plate ostvarene u prethodnom mjesecu u Kantonu Sarajevo – piše u Zakonu.

Ministar Kurić: Kriva je Gradska uprava

Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, sinoć je za „Avaz“ kazao:

- U Zakonu piše da organizator kulturne manifestacije od javnog interesa umjetniku mora dostaviti zahtjev za nastup najmanje 30 dana ranije. Varešanović nije prekršio Zakon ako oni njemu nisu prethodno poslali zahtjev da pjeva, odnosno nastupa besplatno. Grad je organizator, Grad plaća, Kanton nema veze s tim, kriva je Gradska uprava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.