REAKCIJE

Vučiću, ne brini za Bosnu i Hercegovinu

Interesi BiH ne zavise ni od Srbije ni od Hrvatske

Vučić: Novo vraćanje na staru politiku. Arhiv

Piše: S. KURT

16.1.2019

Nikšić: Politika uvažavanja - Avaz
Kojović: Ne prihvatam kvaziargumente - Avaz
Puhovski: Primitivna logika - Avaz
Borenović: Neće se baviti brojem stanovnika - Avaz
Topić: Dodikovo obećanje - Avaz

Oštre reakcije u bh. javnosti izazvala je ocjena srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da su Hrvati u Bosni i Hercegovini, poput Srba na Kosovu, u prošlosti radili iste greške.

- Hrvati u Bosni i Hercegovini, poput Srba na Kosovu, u prošlosti su radili iste greške misleći da im ne treba entitet u BiH, jer je čitava “Herceg-Bosna” naša. A onda su ostali bez Vareša, u općinama u centralnoj Bosni Bošnjaci su postali većina, Bugojno, Travnik, Gornji Vakuf gube, gube mjesto po mjesto - kazao je Vučić.

Zločinačko blato

On je ustvrdio da iz tog slučaja ni Srbi na Kosovu ni Hrvati u BiH nisu izvukli pouku.

- Nismo izvukli pouku ni mi, a ni oni iz svoje politike. Ukoliko se ne opametimo, gubit ćemo i u budućnosti. U sukobima ne dobivamo ništa, ali bi bilo dobro da se usaglasimo zbog budućnosti - rekao je Vučić.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić kaže da je, nakon ove izjave, krajnje vrijeme da Vučić počne istinski uvažavati BiH kao suverenu državu, koja ima svoje interese, koji ne zavise niti će ikada zavisiti od volje i stavova Srbije ili bilo koga drugoga.

- Umjesto što prebrojava etničku strukturu stanovništva po gradovima BiH, bilo bi mu bolje da jednom za sva vremena osudi politiku koja je organizirala opsadu i uništavanje tih istih gradova i njihovih građana - poručio je Nikšić.

Lider Naše stranke Predrag Kojović ističe da ga, kao građanina BiH, duboko vrijeđa tvrdnja da Hrvatima u BiH treba pomoć Hrvatske i Srbije.

- Ovo je njihova zemlja i država isto koliko moja i vaša i, ako postoji diskriminacija ili bilo šta što ukazuje na to da je ta ili neka druga etnička grupa diskriminirana na osnovu toga, ja ću se izjasniti kao Hrvat i boriti se s njima protiv toga. Ali, ja ne mogu prihvatiti kvaziargumente o legitimnim etničkim predstavnicima, o narodima koji su “jednakiji” od građana i slične pravne fantazije proizvedene u Dejtonu – navodi Kojović.

Profesor doktor Žarko Puhovski, politički analitičar iz Zagreba, naglašava da stvaranje entiteta u regionu nije ništa novo.

- Imali smo i mi entitet, “republiku srpsku krajinu”, koji je katastrofalno prošao. Odavno se pokazalo da se stvari ne rješavaju ni s entitetima ni bez njih ako drugi uvjeti nisu ispunjeni. Prema mom sudu, vi s entitetima atomizirate teren i štitite lokalne većine, a to nije rješenje. To je pokazalo iskustvo iz rata - kaže Puhovski.

Dodaje kako je logika koja je iz BiH krenula prema Zagrebu i Beogradu, “klasična, primitivna i, kao takva, popularna”.

Neprijatelj neprijatelja

- Oni se vode time da je neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj. I poručuju - mi smo protiv toga da Bošnjaci budu prejaki. Njihova politička logika je da se manjinski Srbi i Hrvati ujedine protiv Bošnjaka – dodaje Puhovski.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović nije htio detaljno analizirati odnose unutar BiH niti, kako je rekao, broj stanovnika.

- Najvažnije je da treba graditi mostove saradnje i da se što više međusobno uvažavamo - kazao je Borenović.

Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, bio je, međutim, mnogo konkretniji.

- Ne treba se Vučić brinuti o bh. Hrvatima! Ali, ako se želi pokazati kao prijatelj bh. Hrvata, neka pomogne, kao što je Dodik i obećao, vratiti 70.000 Hrvata u Republiku Srpsku - kazao je Topić.

Radončić: Povampirene velikodržavne ideje

Radončić: Nedopustivo miješanje u unutrašnje stvari. Arhiv

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić poručio je povodom Vučićevih izjava kako je “očigledno da se na prostoru bivše Jugoslavije povampiruju velikodržavne ideje i da su mnogi zaboravili tragične posljedice toga”. 

- Vučićeva izjava dolazi u vrijeme turbulentnih dešavanja u našoj zemlji i zaista spada u nedopustivo miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene i samostalne države - kaže Radončić.

On poručuje da Vučićeva podrška stvaranju trećeg entiteta ne pomaže nikome.

- Radi se o idejama koje su historijski poražene. Bosanskohercegovački problemi ne mogu se rješavati u Beogradu i s velikosrpskih stajališta. Jasno je da treba prestati bilo koja vrsta majorizacije unutar BiH, ali to je naš problem, a ne Vučićev. Stoga su njegove izjave nepotrebna provokacija bh. patriota - kaže Radončić.

On dodaje i da je nedopustivo izjednačavati Kosovo i BiH.

- Nedopustivo je izjednačavati Kosovo i BiH, odnosno poziciju Srba na Kosovu i Hrvata u BiH, jer to nije, životno, politički, pravno i državno gledajući, uporediva pozicija - zaključuje Radončić.

Marošević: Ja iz svoga sela neću!

Marošević: Niko mi neće krojiti sudbinu. Arhiv

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević šokiran je izjavama srbijanskog predsjednika. Ne zna na osnovu čega je Vučić zaključio da su “Hrvati ostali bez Vareša”.

- Ako se već treba učiti na greškama, mi ćemo to sami u BiH učiti na svojim greškama, i Hrvati, i Srbi, i Bošnjaci. Kao načelnik, Varešak, kao građanin, nikad neću priznati da su Hrvati izgubili Vareš. Povijest se ne može izbrisati, ali su vareški Hrvati ponosni što žive u Vareši, to je dio našeg identiteta. Želim da ga i Srbi i Hrvati doživljavaju kao svoj – kazao je Marošević.

On ističe da je Vareš grad njegovih građana, zajednički.

- U Varešu se znamo, poštujemo, volimo, družimo. I poručujem zato svima - ja iz svog sela neću! Neka svi upamte, puškom me mogu otjerati, ali ću se vratiti kad se završi rat. Niko mi neće krojiti sudbinu gdje ću živjeti. Tu sam najsretniji. Neka se niko ne brine o nama. Mi se znamo brinuti o sebi – poručio je vareški načelnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.