BANJA LUKA U porti Hrama Hrista Spasitelja zapaljene svijeće za pokojnog Davida Dragičevića

Tri stotine dana borbe: Odgovora nema

Prethodno u jutarnjim satima organizirana je konferencija za novinare grupe “Pravda za Davida”

19.01.2019 19:37

Članovi grupe smatraju da je ovo crveni alarm za VSTS

Foto: Twitter

Građani Banja Luke i večeras su se okupili u porti Hrama Hrista Spasitelja, gdje su zapaljene svijeće za pokojnog Davida Dragičevića. Prethodno, u jutarnjim satima organizirana je konferencija za novinare grupe “Pravda za Davida”, na kojoj je bilo riječi o radu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

- Bez obzira na što Davor i Suzana nisu u Banjaluci, nećemo dozvoliti da ova borba za istinu i pravdu prestane - poručili su građani. 

Grupa “Pravda za Davida” formirana je sa namjerom da od institucija dobije odgovor na pitanje “ko je ubio Davida Dragičevića”. Danas, deset mjeseci kasnije, pitaju zašto se čitav slučaj zataškava, te kome je u interesu da se krije istina. Na konferenciji su podsjetili javnost na brojne propuste u istrazi, počevši od 24. marta, kada je nakon šest dana potrage, pronađeno tijelo Davida Dragičevića u koritu rijeke Vrbas.

U grupi “Pravda za Davida” podsjetili su na mnogobrojne slučajne ili namjerne greške u istrazi, kao i na uticaj političara koji su na vlasti na Tužilaštvo, nevjerovatan nestanak Davidovog donjeg veša, te na skandalozne tvrdnje, ničim utemeljene, o tome da se David drogirao. Zahtijevaju da se javnosti kaže zbog čega se slučaj želi prebaciti na Tužilaštvo BiH. Citiraju sudiju Suda BiH Branka Perića.

Ni danas, tačno trista dana od sramne konferencije za medije, te prvog okupljanja grupe “Pravda za Davida”, javnost nema informacije u kom smjeru ide tužilačka istraga. Podsjećaju i na dešavanja na Trgu Krajine koja su se odigrala krajem decembra prošle godine.

Članovi grupe smatraju da je ovo crveni alarm za VSTS . Prema njihovim procjenama, VSTS bi trebalo da preispita rad nadležnog Tužilaštva koje vodi predmet “Dragičević”. 

NA VRH