ISTRAŽIVANJA

Narod hoće u EU!

Integracija u EU proces je zahvaljujući kojem možemo poboljšati životne uvjete i standard naših građana dugoročno, kaže Trogrlić

Građani žele u EU. Arhiv

A. NUHANOVIĆ

7.7.2019

Ako bi ove godine BiH otklonila barijere koje se nalaze na njenom putu prema Evropskoj uniji, čak 76,6 posto građana objeručke bi prihvatilo da budu dio ove velike porodice država Starog kontinenta.

Politizacija procesa

Pokazuju to rezultati novog istraživanja koje je uradila Direkcija ze evropske integracije BiH. Zanimljivo je da je broj ispitanika koji su za članstvo u EU za 20 posto veći nego prošle godine. Brojke, naime, pokazuju da je 2018. za taj put bilo 56,6 posto bh. građana, a godinu ranije njih 69 posto.

Prema novoj anketi, njih 43,4 posto navodi da politizacija procesa integriranja otežava integraciju, 19,5 posto građana kao razlog su naveli nespremnost na promjene, dok je 11,2 posto ispitanika odgovorilo da su to objektivne prepreke, odnosno obimne reforme u svim sferama života.

Infografika: Stavovi bh. građana prema integracijama u EU. Avaz

quote
<p>Istraživanje je provedeno putem CATI metode (kompjuterski potpomognuto telefonsko anketiranje), na uzorku od 1.201 ispitanika, reprezentativnom na nivou cijele države. Istraživanje je provedeno u aprilu 2019. godine.<br></p>

Kako je za „Avaz“ kazala portparol Direkcije za evropske integracije Martina Trogrlić, podrška građana u državi koja pristupa Uniji, kao i podrška građana politici proširenja EU, važna je.

- Ovi podaci kazuju nam kakvo je raspoloženje građana u datom momentu, dok je integracija u EU proces zahvaljujući kojemu možemo poboljšati životne uvjete i standard naših građana dugoročno – kazala je Trogrlić.

Najznačajnija reforma

Značajno je da je 46,8 posto ispitanika navelo da je borba protiv korupcije najznačajnija reforma neophodna za poboljšanje svakodnevnog života bh. građana, dok 20,2 posto njih navodi reformu pravosuđa, a za njih 11, 8 posto to je reforma socijalnog sistema.

Trajni mir i politička stabilnost

Inače, 32,6 posto građana smatra da je članstvo BiH u EU garancija trajnog mira i političke stabilnosti. Njih 28,3 posto smatra da bi se povećala sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala, dok je 18,8 posto ispitanika mišljenja da bi ulaskom u EU bili više poštovani zakoni i propisi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.