BORCI

Otključan borački registar koji ima skoro 600.000 imena, pravi tek treba napraviti

Registar boraca objavljen je prije nekoliko dana, ali do njega je jako teško doći, tako da i nije baš toliko javan

Krkalić: Slijedi razdvajanje borbenog od neborbenog sektora. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

14.10.2019

Borci su zadovoljni što je objavljen borački registar, koji je godinama bio pod ključem, te je time ispoštovan jedan član novog Zakona o pravima demoblisanih boraca FBiH, kazao je Hamza Krkalić, jedan od predstavnika boraca koji su učestvovali u izradi ovog zakona.

Registar ne daje spisak svih onih koji se u njemu nalaze, već se podaci o tome koliko je ko bio u ratu i nalazi li se uopće na spisku mogu dobiti tek ukucavanjem konkretnog imena. U registru se nalazi blizu 600.000 imena.

Ipak, dodao je Krkalić, ovaj registar kakav je objavljen nije im toliko bitan koliko će biti bitan onaj do kojeg će se doći kada se konačno razdvoji borbeni od neborbenog sektora.

- U registru su sada svi, i oni koji su bili jedan dan na liniji i koji su bili sve vrijeme, nalaze se i borci, i namjenska industrija, i oni koji su bili u civilnoj zaštiti. To će se razdvajati i to mora biti urađeno do februara. E, tu ćemo vidjeti koliko je stvarno boraca. Ovako se svi vode pod Armijom RBiH ili HVO-om. Tek kada se razdvoji, moći će se vidjeti ima li u registru lažnih boraca koji kao borci ostvaruju prava – istakao je Krkalić.

Registar boraca objavljen je prije nekoliko dana, ali do njega je jako teško doći, tako da i nije baš toliko javan.

Krkalić je rekao da postoji link, koji je trenutno pao, te da oni borcima pojašnjavaju kako će provjeriti jesu li u registru.

Ipak, Krkalić kaže da svako zna ko mu je bio u jedinici i može reagirati ako nekoga nema u registru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.