UPOZORENJA

Putuj, Evropo, nemoj više čekati na nas

Vlast je potrebna zbog novih bespovratnih sredstava iz Brisela

Usvojeni zaključci u kojima nema previše novina. Arhiv

Piše: S. Numanović

16.10.2019

Bosna i Hercegovina je na samom repu evropskih integracija!

Ispred nas je i Kosovo, koje se žustro bori za ukidanje bezviznog režima i zbog te se rasprave crveni i sama Evropska unija. Kosovo je, naime, uradilo sve što se od te države tražilo. Sada je na potezu EU.

Najmlađa država

I s viznim režimom najmlađa evropska država davno je pretekla BiH. O Albaniji i  Sjevernoj Makedoniji da i ne govorimo. Srbija, a posebno Crna Gora, već su predaleko odmakle.

Jučer su ministri vanjskih poslova 28 država EU ponovo debatirali o BiH. Usvojeni su zaključci u kojima je jedina novost da je mandat mirovne misije EU - EUFOR produžen. Da su se naši političari pitali o tome, ni to se ne bi desilo!

Bosna i Hercegovina  je u dubokom mraku. Svjetla nema. Svih 28 država Unije ponovo je upozorilo da BiH  više od godinu  nakon  izbora nema konstituiranu vlast. S izuzetkom entiteta RS. Iz tog se dijela BiH sve uspješnije i u Briselu plasira priča da su “Bošnjaci krivi”. Vlast je konstituirana u svim dijelovima BiH gdje oni nisu većina. Tamo gdje jesu, ona se klima i u kantonima gdje je najprije uspostavljena.

quote
<p>Skoro 200 miliona maraka EU planira pokloniti BiH do kraja godine, a već je pri kraju i raspodjela novca za narednu godinu.</p>

Ministri država EU su, kao i svaki put do sada, iskazali punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, te poručili da samo kao funkcionalna država BiH može računati na ulazak u EU.  Šefovi država Unije opet su pozvali na neodložno formiranje vlasti.

No, izabrani zvaničnici BiH odlučili su EU staviti na čekanje.

Nedodirljivi talovi

Iz ovih ili onih razloga. Iza sve njihove priče i argumenata vidi se bjelodano sva njihova nesposobnost, ali i prefriganost. Dok se javno glođu oko dogovorenih ratova, talovi su nedodirljivi i svakodnevno nas koštaju milione maraka.

Ništa od novog izaslanika

Nakon imenovanja čak dvojice visokih američkih zvaničnika koji će se u ime administracije predsjednika Donalda Trampa (Trump) baviti zapadnim Balkanom, Metjua Palmera (Mathew) i Ričarda Grenela (Richard Grenell), intenzivirana je priča da i EU imenuje svog specijalnog predstavnika za region.

No, prema do sada dostupnim informacijama, u Briselu se ne razmišlja u tom pravcu.

Evropska unija  za BiH već odavno ima specijalnog predstavnika, a na toj je funkciji šef Delegacije EU Johan Satler (Johann Sattler). Uz to, “pridodat” mu je već ranije izaslanik koji se bavi pravosuđem, njemački zvaničnik Rajnhard Pribe (Reinhard Priebe).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.