SJEDNICE

ANP ponovo na dnevnom redu: Majkić tvrdi da će ga usvojiti SMS porukama, Šarović: Presmiješno je

Pred ovu sjednicu javnost je uzburkala izjava Dušanke Majkić, delegata u Domu naroda BiH

Majkić i Šarović. Avaz

Piše: K. Ke. / Avaz.ba

7.11.2019

Godišnji nacionalni program ili skraćeno, sad već famozni, ANP naći će se ponovo na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

Potvrđeno je to za "Avaz" iz ove institucije. Bit će to, možda, i deseti put da se ova tačka nalazi na dnevnom redu, a posljednji put je bila 4. marta. Tada su, kao i u slučajevima ranije, ministri iz RS tražili da se ta tačka povuče s dnevnom reda.  

Pred ovu sjednicu javnost je uzburkala izjava Dušanke Majkić, delegata u Domu naroda BiH.

Ona je istakla da je pod tačkom 44. predloženog dnevnog reda kamufliran Nacrt godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine, koji je u nekoliko navrata skidan s dnevnog reda sjednica Vijeća ministara, što se posljednji put dogodilo 4. marta.

- Ključno pitanje je da li će Savjet ministara u tehničkom mandatu ovog puta donijeti odluku u vezi sa slanjem ANP-a u Brisel i time, uz podršku srpskih ministara u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, ispuniti želje bošnjačkih i hrvatskih političara kada je u pitanju NATO put BiH - ukazala je ona.

Osvrćući se na nedavnu izjavu ministrice odbrane BiH Marine Pendeš da se bliži kraj 2019. godine, te da je neophodno preimenovati ANP za narednu godinu, Majkić je upozorila da nije slučajno da je to pitanje na predloženom dnevnom redu sjednice zakazane za 12. novembar, kako bi se, možda, usvojilo tokom telefonske sjednice na kojoj se glasa SMS porukama.

Međutim, dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je za "Avaz" da stav ove stranke nije promijenjen.

- To je na dnevnom redu već nekoliko puta bilo, ali naši stavovi se nisu mijenjali. Samo bi to trebalo, da ovo pitanje stavljamo na telefonsku sjednicu, naprosto presmiješno je to - naveo je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.