AKTUELNO Okupljanje Tuzlaka na Sonom trgu

Nasilje se ne smije tolerirati

E. Sk. / Avaz.ba

Više stotina Tuzlaka okupilo se večeras na Sonom trgu da bi se solidarizirali sa štićenicima Zavoda u Pazariću čije su monstruozne fotografije zgrozile domaću i svjetsku javnost. Tuzlaci su podržali zahtjeve demonstranata iz Sarajeva. 

- Izražavamo duboko ogorčenje i zabrinutost naše organizacije. Ovim putem i ovom prilikom i sa ovog skupa želimo da uputimo poruku da se nikakvo nasilje ne smije tolerirati. Svi smo odgovorni za prijavu bilo kojeg oblika nasilja. Ne samo da nosimo moralnu već i krivičnu odgovornost. Odgovornost osoba iz institucija je još veća. Nikoga ne treba unaprijed osuđivati, ali ono što je bitno je da se i mi pridružujemo zahtjevima skupa iz Sarajeva. Mi prije svega zahtijevamo da se hitno, odmah i sad pokrene jedna ozbiljna i zakonita istraga. Da ta istraga ne bude politički obojena, da bude stručna, da bude efikasna i da se utvrdi odgovornost i da se oni koji su odgovorni sankcioniraju – kazala je zamjenica direktorice organizacije „Zemlja djece BiH“ Sabiha Srna.

Aida Duraković je, također, zgrožena te je pozvala Tuzlanke i Tuzlake da se mirno i dostojanstveno okupe na Sonom trgu.

- Ne smijemo zatvarati oči pred istinom, pred nasiljem koje se dešava na svakom koraku. Tome moramo stati jednom ukraj – poručila je ona.  

Dostojanstveni skup građana u Tuzli je protekao mirno, a roditelji i mališani su držali transparente koji su osuđivali posljednja monstruozna događanja iz Pazarića traživši da se krivci za nevolje koje su prouzrokovane štićenicima doma najstrožije sankcioniraju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na