RAZGOVOR

Turković: SAD nisu zaboravile BiH

Zahvaljujući radu ministarstva, a posebno ministra sigurnosti Radončića, spriječeno je da izgubimo pomoć i podršku

Turković: Za kratko vrijeme izašli smo iz sive zone. Avaz

Piše: S. KURT

10.2.2020

Sjedinjene Američke Države nisu zaboravile Bosnu i Hercegovinu. Dokazuju to brojni sastanci s visokim zvaničnicima, senatorima i kongresmenima. Mi nismo zaboravljeni, ali smo bili na putu zaborava ili, jednostavno, nismo bili dovoljno prisutni u SAD.

Kazala je ovo za „Avaz“ zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sumirajući kratku, ali uspješnu posjetu SAD.

Napravljen iskorak

- Već odavno nije bilo posjeta na ministarskom nivou i mislim da je ova posjeta bila itekako potrebna. Ako nas nema, onda neki drugi govore u naše ime, i to na način kako to njima odgovara i kako oni to vide. Mi u svoje ime moramo pričati o sebi, svoje prijatelje obavještavati o svojim naporima, onome što predstoji i tražiti pomoć na svom putu prema euroatlantskim integracijama – kazala je Turković.

Ističe da je nekoliko tema dominiralo na skoro svim sastancima, Program reformi, multireligijska pitanja, ali, kaže, fokus je bio i na borbi protiv trgovine ljudima.

- Ta je tema ovdje jako prisutna i tome se poklanja mnogo pažnje. Imala sam i sastanak s ambasadorom at large Džonom Ričmondom (John Richmond), koji taj proces nadgleda. I ovo je bila šansa da se prenese da je BiH za ovo malo vremena, od formiranja novog Vijeća ministara, napravila odličan iskorak. Mi smo bili u situaciji da nas prebace u treći razred i da nam prestanu dolaziti američka pomoć i podrška. Međutim, zahvaljujući vrijednom radu ministarstva, a posebno ministra sigurnosti Fahrudina Radončića i brzoj reakciji, to je spriječeno. Napravljen je iskorak, strategija koja ocrtava korake koji su napravljeni i koji slijede. Našim partnerima vrlo je drago da se u kratkom roku uspjelo izaći iz sive zone u kojoj smo bili – naglašava ministrica Turković.

Tokom boravka u SAD ministrica Turković sastala se i sa američkim državnim sekretarom Majk Pompeom. Avaz

Ona dodaje da su njeni američki domaćini naglasili zadovoljstvo odnosnom koji je BiH pokazala prema migrantskoj krizi.

- Pokazali smo da BiH daje sve od sebe, što nije slučaj s našim susjedima, u Hrvatskoj. Kazali su mi da je BiH pokazala da se može nositi s problemima – ističe ministrica vanjskih poslova.



Povratnici s ratišta

Kazala je i da je, kada je riječ o odnosu bh. vlasti prema povratnicima sa stranih ratišta, data dobra ocjena.

- Nije bilo kritika, rečeno je da su ispoštovani planovi, od spiskova koji su pravljeni do promjene u Krivičnom zakonu koji omogućava procesuiranje. I tu je napravljen iskorak i otklonjene su dileme koje su postojale - naglašava Turković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.