REAKCIJA

Džaferović: Ovo je udar na Dejton

Ja ih savjetujem da prestanu s ovom vrstom aktivnosti

Džaferović: Moraju se poštivati odluke. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

12.2.2020

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA, kazao je na konferenciji za medije u Sarajevu da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od političkih predstavnika iz entiteta RS krivično djelo i udar na Dejton.

- Ja ih savjetujem da prestanu s ovom vrstom aktivnosti. Odluke Ustavnog suda se moraju poštovati - rekao je Džaferović.

Džaferović je kazao da će, što bude bolje funkcionirala BiH, nama svima biti bolje.

- Što bolje bude funkcionirala BiH, svima će nama biti bolje. To bi trebali da znaju politički predstavnici RS i da ne vode između sebe negativnu utakmicu na štetu funkcioniranja institucija BiH - kazao je Džaferović.

- Nije moguće opstruirati institucije BiH, a da nije proizvedena šteta. Ustavni sud donosi odluke koje smo svi dužni poštovati i o njima nema rasprave. Svako odbijanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo i sada su na potezu Tužilaštvo BiH i OHR, kao i države koje su svjedoci Dejtonskog sporazuma - dodao je u obraćanju medijima član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kazao je da je Ustavni sud BiH i strane sudije u njemu dio Dejtonskog sporazuma. 

- Ustavni sud BiH i strane sudije u njemu su dio Dejtonskog aranžmana, kao i druge stvari, npr. entiteti. Ovakvo ponašanje prijeti da uruši Dejtonski mirovni sporazum. Ukoliko se uruši Dejtonski sporazum, urušit će se i mir i stabilnost kao i ono što je nastalo tamo. BiH je postojala prije Dejtona i postojat će i poslije. U interesu im je da poštuju institucije BiH i odluke Ustavnog suda, kao i svih nas koji živimo ovdje - ističe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.