SJEDNICA POČINJE U 9:30

Ustavni sud BiH danas o Komšićevom i Džaferovićevom zahtjevu o ustavnosti izmjena Izbornog zakona

Ustavni sud je ranije odbio privremene mjere zabrane provođenja odluke do donošenja konačnog stava

Ustavni sud BiH. Ustavni sud BiH

S. S.

23.3.2023

Sjednica Ustavnog suda BiH na kojoj će se razmatrati zahtjev Željka Komšića i Šefika Džaferovića o ustavnosti izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), počinje danas u 9:30 sati.

- Zahtjev Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu usaglašenosti s Ustavom Bosne i Hercegovine amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine br. CXI, CXII, CXX, CXXI i CXXVIII („Službeni glasnik FBiH“ broj 79/22) i čl. od 1. do 5. Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ broj 67/22), koje je nametnuo visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu odlukama br. 06/22 i 07/22 od 2. oktobra 2022. godine, i zahtjev za ocjenu usaglašenosti s Ustavom BiH amandmana od CX do CXXX i Izmjena Izbornog zakona – navodi se u najavi tačke.

Ustavni sud je ranije odbio privremene mjere zabrane provođenja odluke do donošenja konačnog stava, uz obrazloženje da one ne mogu prouzrokovati nenadoknadivu štetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.