SARAJEVO

Zasjeda Kolegij SDA, ko će biti sankcioniran

Snimak je objavio Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad koji je bio kandidat za poziciju predsjednika KO SDA Sarajevo

Sarajlić: Među prvima došao. M. Tabaković

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

3.3.2020

U 15 sati u Centrali SDA u Sarajevu počela je hitna sjednica Kolegija SDA, na kojoj će biti govora o novonastaloj situaciji u stranci nakon objave audiosnimka o navodnoj kupovini glasova dan pred izbor predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Snimak je objavio Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad koji je bio kandidat za poziciju predsjednika KO SDA Sarajevo, ali je poražen od Fikreta Prevljaka. Efendić je jutros saslušan u policiji. 

Zbog ove afere, KO SDA jutros je predložio i nove ministre u Vladi KS. Tako je odlučeno da, umjesto ranije predloženih Emira Hadžihafizbegovića i Senada Hasanspahića, na sjednici Skupštine KS, koja je počela u 10 sati, budu imenovani Kenan Alikadić i Hajrudin Grabovica. 

KO SDA Grabovicu je predložio za ministra za boračka pitanja, a Alikadića za ministra za kulturu i sport. 

Bakir Izetbegović, lider SDA, rekao je prije tri dana da ništa neće ostati nedorečeno i da će svi snositi sankcije. 

Među prvima je u Centralu SDA došao Asim Sarajlić.

Medijima se obratio potpredsjednik SDA Adil Osmanović koji je pozvao na političku odgovornost, te da traže od istražnih organa da uradi svoje.


Adil Osmanović. M. Tabaković

Na pitanje ko mora potvrditi odnosno prihvatiti ostavku, on je kazao da još nije vidio da li je ostavka neopoziva, ali da bi ostavku trebao prihvatiti Glavni odbor ili čak Kongres. Ali u slučaju da je neopoziva, Kolegij SDA bi trebao ostavku primiti k znanju.

On je kazao da će Kolegij SDA vidjeti da li će i ostali akteri snimka, a među njima i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, snositi sankcije jer je plasirao snimak.

Šefik Džaferović. M. Tabaković

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je kazao kako se SDA ograđuje od svih nezakonitosti.

- Prije dva dana sam rekao šta ja mislim o ovom snimku. SDA se ograđuje od svih manipulacija, nezakonitosti. SDA to osuđuje i SDA to ne treba. Neka organi države rade svoj posao, a mi ćemo kao što sam već rekao prije, baviti se političkom odgovornosti. Organi države treba da se bave pitanjima nastanka snimka i sadržaja snimka - rekao je Džaferović. 

Edin Ramić i Šemsudin Dedić nisu željeli komentirati situaciju prije sjednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.