ZA AVAZ GOVORE

Zdenka Brajković iz Pariza: Spasit će nas ljudska solidarnost

Umorni ljekari, bolničari, medicinsko osoblje, trgovci, apotekari, kuhari, novinari, svi oni koji moraju raditi i čija je prisutnost neophodna

Brajković: Kontrole izlazaka sve su strožije. Facebook

Piše: Avaz.ba

2.4.2020

Pariz je u vrijeme koronavirusa u tišini svoje ljepote, nekako sam za sebe, u veličanstvenoj ljepoti, kaže za "Avaz" novinarka i urednica Zdenka Brajković, Sarajka, koja je, nakon ranjavanja u opkoljenom rodnom gradu, otišla na liječenje u Pariz i tamo nastavila svoj život.

- Pariz je bez turista, bez uobičajenih gužvi. Čuveni Place de la Concorde čini se još veći, a na trgu umjetnika na Monmartru samo poneki prolaznik. Nema portretista, nema turista, i da nema tog strašnog koronavirusa, koji lebdi negdje iznad nas, bila bi to divna slika.

Ali, ona druga slika brzo nas povrati iz sanjarenja po pustim pariskim ulicama. Više od 3.500 mrtvih, evakuacije iz teško pogođenih regija kao što je Grand-Est ili Ile de France prema manje opterećenima u Francuskoj, prema Bordou, helikopterima, vojnim avionima, čak i vozovima (TGV vozovi velike brzine su počeli evakuacije teško bolesnih) ili prema susjednoj Njemačkoj.

Umorni ljekari, bolničari, medicinsko osoblje, trgovci, apotekari, kuhari, novinari, svi oni koji moraju raditi i čija je prisutnost neophodna. 

Francuska je u trećoj sedmici izolacije, koja je predviđena do 15. aprila, s najvjerovatnijim produženjem.

Kontrole izlazaka sve su strožije te je zabilježeno skoro 400.000 kazni za prekršaje zbog bezrazložnog kretanja. Za zadržavanja duža od sat, odnosno na udaljenosti većoj od kilometar od kuće, treba potvrda na kojoj su osnovni podaci, adresa, razlog izlaska, datum i sat izaska.

Ovo je u Francuskoj period školskih odmora. 

Francuska je u trećoj sedmici izolacije, koja je predviđena do 15. aprila, s najvjerovatnijim produženjem. Agencije

No, odlukom ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera (Christoph Castaner) to ne važi, neće biti odmora, nema izlaska iako su se mnogi već pripremili za napuštanje Pariza. I aerodrom "Orly" zatvoren je do daljnjeg. Na drugom aerodromu  "Charles de Gaulle" letovi su reducirani uglavnom na sanitarne. 

Život u izolaciji je prilagođen situaciji. Život ide, ali drugim ritmom. Djeca uče preko interneta, na kompjuterima i laptopima prate se predstave, "šeta" po muzejima, gledaju stare utakmice. Restorani ne rade, ali su sve prodavnice prehrambenih proizvoda otvorene i odlično snabdjevene. 

Zato možete virtuelno posjetiti Luvr, učestvovati na brojnim konferencijama, specijalnim emisijama, filozofskim raspravama, koncertima klasične muzike. 

Internet nam je omogućio da sa cijelim svijetom podijelimo svoje kulinarske čarolije.

Mnogo je dirljivih trenutaka ovih dana u Parizu. Mnogo je lijepih primjera ljudske solidarnosti. I to će nas spasiti, život uvijek pobjeđuje, a valjda ćemo i nešto naučiti. Da se može živjeti drugačije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.