BIH

VSTV: Pojačano praćenje javnih nabavki

Na sastanku usvojena tri zaključka

Online konferencija predsjednika Tegeltije i glavnih tužilaca. VSTV

Avaz.ba

8.4.2020

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija održao je danas online konferenciju sa svim glavnim tužiocima u BiH vezano uz funkcioniranje tužilačkog sistema za vrijeme vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom Covid-19 u BiH.

Na sastanku su usvojeni sljedeći zaključci: 

1. Sva tužilaštva u BiH, za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, ostvaruju svoju Ustavom i zakonima predviđenu ulogu, uz predviđene mjere zaštite zaposlenih i građana, postupajući prema odluci VSTS-a u pogledu organizacije i prioriteta rada tužilaštava.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija održao online konferenciju sa svim glavnim tužiocima u BiH. Arhiv

2. Pored već navedenih prioriteta procesuiranja krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti, sva tužilaštva u BiH prate i pratit će, sa pojačanom pažnjom, sve javne nabavke koje se realizuju za vrijeme pandemije te će u slučaju postojanja osnova sumnje na izvršenje koruptivnih krivičnih djela korištenjem ove situacije, procesuirati sva odgovorna lica za koja postoji osnov sumnje za izvršenje ovih krivičnih djela.

3. Tužilaštva se za vrijeme vanrednih okolnosti suočavaju sa problemom izbjegavanja vršenja obdukcija od strane obducenata, koji izbjegavanje pravdaju rizikom i nepostojanjem odgovarajućih zaštitno-tehničkih uslova za vršenje obdukcija. Zbog toga pozivamo nadležne organe izvršnih vlasti svih nivoa u BiH za hitno obezbjeđenje zaštitno-tehničkih uslova kojom bi bilo omogućeno vršenje obdukcija za vrijeme trajanja pandemije, s obzirom na to da se radi o istražnoj radnji koja ne trpi odlaganje te koja protekom vremena zbog procesa propadanja leša može biti dovedena u pitanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.