POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Humanitarna pomoć je raspoređena, ostali logistički problemi

Sjednica Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje prekinuta zbog nedostatka kvoruma

Humanitarna pomoć je raspoređena, ostali logistički problemi. Avaz

Piše: E. H. Avaz.ba

29.6.2020

Vijeće ministara BiH na svojoj sjednici održanoj 28. maja ove godine donijelo je odluku o raspodjeli humanitarne pomoći koja je stigla u našu zemlju za vrijeme pandemije koronavirusa, potvrđeno je za „Avaz“ iz Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.  

Iako je današnja sjednica ovog tijela prekinuta zbog nedostatka kvoruma, rečeno nam je da su sve potrebne odluku za raspodjelu pomoći već donesene i da je problem logistike.

Za danas su bile planirane tri tačke dnevnog reda: 1. Provođenje postupka prijema i raspodjele međunarodne pomoći, 2. Informacija o trenutnim važećim mjerama i izmjenama mjera i 3. Razno (informacija o realizovanim repatrijacijama, poplave i sl.).


Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 28. maja donijelo je na prijedlog Ministarstva sigurnosti. Arhiv

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 28. maja donijelo je na prijedlog Ministarstva sigurnosti Odluku o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u opremi i drugim sredstvima. 

- Radi se o međunarodnoj pomoći dobijenoj od vlada Republike Hrvatske, Republike Poljske, Države Katar i nevladinih organizacija i pojedinaca iz Narodne Republike Kine. Pomoć se raspoređuje u skladu sa principima za raspodjelu, i to Federaciji BiH 61,5 posto, Republici Srpskoj 37,5 posto i Brčko distriktu BiH 1 posto. Federacija BiH će dobijenu međunarodnu pomoć podijeliti sa 10 kantona u jednakom omjeru, po 50 posto. Pomoć se sastoji od zaštitnih maski, rukavica, šatora, vreća za spavanje, deka, spužvastih podmetača, alkohola, zaštitnih naočala, vizira, zaštitnih odijela i infracrvenih termometara – pojašnjeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.