POTVRĐENO

Erik Larson stigao u Sarajevo

Ured za borbu protiv korupcije smatra Larsonov dolazak kao vid podrške koju Ambasada SAD daje Uredu i Kantonu Sarajevo

Larson: Bio tužilac za ratne zločine u Tužilaštvu BiH. Agencije

Piše: T. L. / Avaz.ba

16.7.2020

Bivši američki tužilac Erik Larson (Eric) stigao je u Sarajevo, saznaje „Dnevni avaz“ iz izvora bliskih Vladi Kantona Sarajevo. Larson je bivši savjetnik u Ambasadi SAD u Crnoj Gori, a u BiH je došao kako bi postao član Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo.

Vid podrške

Kako saznajemo, naredne sedmice će Ured zvanično predstaviti Larsona. Ured za borbu protiv korupcije smatra Larsonov dolazak kao vid podrške koju Ambasada SAD daje Uredu i Kantonu Sarajevo. On će obavljati poslove višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u KS. Šef ovog ureda Erdoan Kafedžić rekao nam je da će Larson 22. jula stupiti na dužnost i da se čeka oprema iz Američke ambasade za njegove prostorije, nakon čega očekujemo rezultate njegovog rada.

Prije dolaska u Crnu Goru u decembru 2013. godine on je radio u misiji EULEX-a u Prištini, na Kosovu, kao međunarodni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Kosova.

Erik Larson. Agencije

On je u diplomatskoj službi od 2003. godine. Ranije je bio angažiran u Bosni i Hercegovini, gdje je radio kao međunarodni tužilac u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizirani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Stalni istraživač

Radio je i u Odjeljenju za borbu protiv kriminala i korupcije Ureda visokog predstavnika. 

Larson je bio angažiran u Ujedinjenim narodima kao stalni istraživač Ureda za usluge internog nadzora u Republici Kongo i kao stručnjak za prevenciju zločina UNODC u Austriji.

Nadležnosti Ureda

Skupština Kantona Sarajevo donijela je Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo. Zakonom se utvrđuje obaveza izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobije u toku obavljanja javne funkcije godine.

Svrha donošenja ovog zakona je transparentnost i javna kontrola rada nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, a što će svakako doprinijeti smanjenju korupcije i nezakonitog bogaćenja istih.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo nadležan je za provođenje ovog zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.