POZITIVNE PRIČE

Maglaj ima i svoje prve triatlonce

Korona je uticala i na trkače ali i organizatore utrka širom zemlje, poštovale su se preporuke kriznih štabova i mnoge, tradicionalne utrke odgođene su za neka bolja vremena

N. Bradarić / Avaz.ba

U ovoj, za trkače krnjoj sezoni, Reuf Husejnović i Almin Pašić istrčali su „Maraton dva grada“ te ultra trail trku „Hranisava“ dugu čak 37 kilometara. Također su učestvovali na triatlon KUP-u „Kulin ban“, koji je krajem augusta organizovan na prelijepim lokacijama Boračkog jezera.  

Zbog pandemije siromašna trkačka sezona

Siromašna je bila i ova trkačka sezona. Korona je uticala i na trkače ali i organizatore utrka širom zemlje, poštovale su se preporuke kriznih štabova i mnoge, tradicionalne utrke odgođene su za neka bolja vremena. Ipak, Reuf i Almin, odlučili su istrčati „Maraton dva grada“, koji je bio i državno prvenstvo u ovoj disciplini. Trčali su, kažu, za svoj Maglaj. Naši sagovornici su prošle godine istrčali trail trku „Vučko“ na Bjelašnici. Ove godine izazov im je bila ultra trail trka „Hranisava“ duga čak 37 kilometara koja se trči na južnim obroncima Bjelašnice. Staza vrlo teška, na mnogo mjesta i opasna, puna izazova. 

- Bilo nas je stotinjak, a Almin i ja imali smo solidno vrijeme, nismo pobijedili ali smo bili u vrhu po vremenima. Organizacija odlična i bilo je ovo za nas prelijepo iskustvo - priča nam Reuf.

Almin kaže da „kada se prođe kroz cilj, zaborave se oštri grebeni i nepristupačan teren“.

- Staza je bila posebno teška, a u pet dužinskih kilometara visinska razlika je bila 1.200 metara. Sve se to prevaziđe, uvijek ima neko ko te bodri na stazi – kaže Almin.

Upisali se i kao triatlonci

Vrhunac ove sezone svakako im je bilo učešće na 17. Međunarodnom triatlon kupu „Kulin ban 2020“ na kojem je učestvovalo 100 takmičara i takmičarki iz BiH i regiona. Učesnici su morali preplivati dionicu od 750 metara, istrčati pet kilometara i odvoziti 20 kilometara biciklom. U konkurenciji tridesetak učesnika kategorije U50 Husejnović je bio šesti, a u najjačoj kategoriji U40 od tridesetak učesnika Pašić je bio 20-ti.   

- Koliko smo mogli, treniralo smo plivanje. Znali smo da nemamo baš tako dobro plivačko vrijeme, ali smo znali da ćemo to nadoknaditi tokom trčanja i vožnje biciklom. Cilj nam je bio završiti trku i mi smo prve Maglajlije kojima je to pošlo za rukom - priča nam Reuf.

Almin dodaje da su iskusni trkači brzo savladavali prelaske sa jedne na drugu disciplinu.

- Mi smo tu, zbog neiskustva, gubili dragocjeno vrijeme – rekao je Almin. 

Husejnoviću i Pašiću je želja da do kraja sezone učestvuju na trail trci na Majevici te na tuzlanskom maratonu za rekreativce. Prošle godine su na polumaratonu bili prvi i drugi.

Više o temi Maglaj

OTVORENA MANIFESTACIJA
Maglajlije ne zaboravljaju teške godine agresije

Više o:

Maglaj Trijalton
NA VRH

Podijeli članak na