SARAJEVO

Izetbegović razgovarao sa Nelsonom i Satlerom

Razgovarano je i o nastavku aktivnosti na NATO putu Bosne i Hercegovine, s fokusom na obaveze iz realizacije Programa reformi

G. M. / Fena

Održan sastanak u Sarajevu

Foto: Fena


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erika Nelsona (Eric) i šefa Misije EU u BiH Johana Satlera (Johann Sattler).

Istaknuto je da su, unatoč nizu otežavajućih okolnosti u vezi s pandemijom, institucije Bosne i Hercegovine na čelu sa Centralnom izbornom komisijom (CIK BiH), te uz saradnju sa nevladinim sektorom, uspješno organizirale provedbu izbornog procesa i omogućile građanima da iskoriste svoje demokratsko pravo, saopćeno je iz SDA.

Razgovarano je i o nastavku aktivnosti na NATO putu Bosne i Hercegovine, s fokusom na obaveze iz realizacije Programa reformi.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno nastaviti politički dijalog s ciljem formiranja novog saziva Vlade FBiH, na temelju demokratske volje građana, kao i razgovore u vezi sa implementacijom presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH u okviru Sporazuma koji su u Mostaru potpisali SDA i HDZ-a.

Naglašeno je da je potrebno potvrditi izbor novih sudija u Ustavni sud FBiH, na temelju već provedenih procedura.

Razgovarano je i o zdravstvenim i socio-ekonomskim izazovima sa kojima se suočavaju institucije u vezi sa borbom protiv pandemije koronavirusa, kao i efikasnoj primjeni preporuka koje je dala Svjetska zdravstvena organizacija.

Više o temi Bakir Izetbegović

NA VRH

Podijeli članak na