VODOSTAJI U BiH

U porastu nivo rijeke Une u Bihaću i Sane u Sanskom Mostu

U blagom opadanju je nivo rijeke Bosne u Sarajevu (Reljevo) koja iznosi 244 centimetra i ima tendenciju pada

A. Čengić

U narednim danima najavljuju se nove padavine

Foto: Ilustracija


Nove padavine uzrokovale su porast vodostaja rijeka u Bosni i Hercegovini, a posebno u Krajini i sjeverozapadnoj Bosni. Nivo rijeke Une u Bihaću za manje od 24 sata narastao za pet centimetara i sada je blizu kritične tačke koja iznosi 95 centimetara.  

Kritična tačka za rijeku Unu u Bihaću je utvrđena na nivou od 100 centimetara kada rijeka prijeti da se izlije iz korita.

Za sada, ohrabrujuće je jedino što je nivo rijeke Une u Martin Brodu u tendenciji opadanja, a trenutno iznosi 148 centimetara. 

Slično je i sa rijekom Sanom. I njena visina u Sanskom Mostu je porasla i trenutno iznosi 228 centimetara sa tendencijom rasta.   

Nivo rijeke Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) stagnira i iznosi 116 centimetara.  

U blagom opadanju je nivo rijeke Bosne u Sarajevu (Reljevo) koja iznosi 244 centimetra i ima tendenciju pada, dok je njena visina u Zenici 215 centimetara i, za sada, stagnira.  

U neznatnom porastu je nivo rijeke Jale u Tuzlu koji iznosi 42 centimetra i ima tendenciju daljnjeg rasta. U narednim danima najavljuju se nove padavine koje bi mogle uzrokovati povećanje nivoa svih rijeka u BiH. 

Više o temi Rijeka

OBILNE PADAVINE
Buna poplavila ceste i objekte
LIČNOST DANA
Izet Hajrović: Povratak otpisanog
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na