POMOĆ PROTJERANIMA

Bratić najavljuje formiranje pravnog tima: RS do sada isplatila tek 10.827 otpremnina

Vlada RS svake godine planira oko 2 miliona KM za tu namjenu, ali da se to isplaćivalo, ne bismo imali situaciju da se tek sad isplaćuju rješenja iz 2013., rekao Bratić

Piše: A. Jamaković

25.3.2021

Bratić: Mnogo je onih koji nisu ni podnijeli zahtjev. Arhiv

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić najavio je formiranje pravnog tima koji će građanima koji su 1992. na području današnjeg bh. entiteta RS nezakonito dobili otkaz zbog svoje nacionalne pripadnosti pomoći u dobivanju otpremnina.

Vrsni pravnici

Kako je pojasnio za „Avaz“, taj tim će se sastojati od nekoliko vrsnih pravnika koji će pokrenuti proceduru pred nadležnim institucijama kako bi se ubrzala isplata otpremnina.

- Zakonom o radu bilo je propisano da se od decembra 2000. do februara 2001. mogu podnijeti zahtjevi za nadoknadu štete, odnosno otpremninu. U tom roku podneseno je 58.658 zahtjeva, od čega je riješeno 43.685. Pozitivno je riješeno 18.069, dok je odbijeno više od 25.000 zahtjeva - kazao nam je Bratić.

Novac je dobilo 10.827 podnosilaca zahtjeva, a isplatu čeka njih 7.242.

Uspješna apelacija

- Vlada RS svake godine planira oko 2 miliona KM za tu namjenu, ali da se to isplaćivalo, ne bismo imali situaciju da se tek sad isplaćuju rješenja iz 2013. godine. Zbog toga želimo da se ovo uredi. Čuo sam da je jedna advokatska kuća imala nekoliko uspješnih apelacija, išli su i do Suda u Strazburu kada su iscrpili domaće mogućnosti - naveo je Bratić.

Dodao je kako je mnogo onih koji nisu ni podnijeli zahtjev jer nisu znali ili nisu bili u prilici.

Niko neće ići na veresiju

- S pravnim timom ćemo dogovoriti sve, prava ljudi će biti zaštićena, niko neće ići na veresiju, već s nekom sigurnošću. Nisam za to da se plaća pravna pomoć dok ne budemo riješili pitanje. Konsultirat ću se s pravnicima da vidim kakav je njihov stav. Cilj je da građani ostvare pravo koje im je oduzeto - dodao je Bratić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.