KOMENTAR DANA

Predizborni besmisao

Priča o samoopredjeljenju do otcjepljenja pojačava se u predizbornim godinama i oslikava besmisao kampanja stranaka

Bahrudin Kaletović. Screenshot

Piše: Edin Skokić

6.5.2021

Početak velikosrpskih osvajanja 90-tih godina prošlog stoljeća ostao je zapamćen i po izjavi vojnika tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) Bahrudina Kaletovića iz Tuzle, koji je, na pitanje ekipe Yutela na jednoj od čeka u Sloveniji šta tu radi, odgovorio: “Oni, kao, hoće da se otcijepe, mi im, kao, ne damo!”

Kaletović je preživio Sloveniju, ali je, nažalost, u jednoj tragediji izgubio život. No, ostala je vječno upamćena njegova rečenica koja opisuje sav besmisao pokušaja osvajanja teritorija u nekadašnjoj zajedničkoj državi.

Ubrzo će ravno 30 godina od izgovorene rečenice, a mi u BiH još živimo matricu kao da se bh. entitet RS želi otcijepiti, a mi, kao, ne damo.

Presude Haškog tribunala su opisale na kakav je način bh. entitet s trenutnom srpskom većinom stvoren. Nigdje, ama baš nigdje, ne postoji trag da takav entitet ima pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja.

Jasno je da je ideja ''velike Srbije'' poražena na frontu u Čeliću, Teočaku, Grabežu, Olovu, Goraždu, Sarajevu, Mostaru, ali da u “srpskom svetu” još kruži mit o jednonacionalnoj državi na brdovitom Balkanu.

Niti je devedeseta, niti je Srbija približno jaka ostavština SFRJ, prvenstveno u vojnom smislu, da bi se upuštala u nove ratove. Srbija prvenstveno, to je i njen predsjednik Aleksandar Vučić izjavio, želi širiti svoj ekonomski utjecaj, a u tome, htjeli to priznati ili ne, Srbija dominira na našim prostorima, vješto koristeći različite kanale komunikacije, društvene i sportske događaje.

Priča o samoopredjeljenju do otcjepljenja uvijek se pojačava u predizbornim godinama i oslikava besmisao političkih kampanja stranaka, partija i lidera koji svom biračkom tijelu nemaju ništa drugo ponuditi osim šaranih laža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.