GLAVNA DRŽAVNA TUŽITELJICA

Gordana Tadić na disciplinskom ročištu poručila: Ovo je montirani proces

Između ostalog Tadić ustvrdila da se protiv nje vodi disciplinski postupak upravo iz razloga što Tužilaštvo BiH radi na predmetima visoke korupcije i organiziranog kriminala

Tadić: Hoće da je uklone. Avaz

Piše: E. Halimić

25.6.2021

Ovo je montirani proces, one koji su ovo podnijeli protiv mene bila ne bila Gordana stići će ih pravda, poručila je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić na kraju glavne rasprave u disciplinskom postupku koji se protiv nje vodi pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Između ostalog Tadić ustvrdila da se protiv nje vodi disciplinski postupak upravo iz razloga što Tužilaštvo BiH radi na predmetima visoke korupcije i organiziranog kriminala.

Na početku rasprave advokat tužiteljice Tadić Vlado Adamović upitao je potpredsjednicu VSTV-a Sanelu Gorušanović-Butigan dali on ima razloga da traži njeno izuzeće budući da je ona prisustvovala sastanku s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem.

Gorušanović-Butigan je potvrdila održavanje sastanka u zgradi VSTV-a, te da je isti napustila nakon što je Mehmedagić započeo priču u vezi određenih disciplinskih postupaka.

- Upozorila sam da sam članica disciplinske komisije i da ne mogu o tome uopće razgovarati. Tražila sam da se promijeni tema razgovora ili da napustim sastanak. Na kraju predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je kazao da je najbolje da ja naoustim sastanak zbog eventualnih negativnih konotacija - kazala je Gorušanović-Butigan.

Nakon ovog obrazloženja, Adamović je odustao od zahtjeva za izuzeće Gorušanović-Butigan.

Tokom današnje rasprave pred VSTV-om saslušano je troje svjedoka iz Tužilaštva BiH. Prva je svjedočila Elma Šabeta iz kabineta glavne tužiteljice, zatim Emil Pinkas, zamjenik šefa kabineta glavne tužiteljice i Sibela Toskić rukovodilac IKT odjela Tužilaštva BiH. 

Većina pitanja kako odbrane tako i UDT-a odnosila su se na primopredaju dužnosti glavnog državnog tužioca.

Utvrđeno je da bivši glavni tužilac Goran Salihović nije izvršio primopredaju dužnosti, te da se nakon odluke o imenovanju Gordane Tadić za vršioca dužnosti nije ni pojavio u Tužilaštvu BiH.

Posebna rasprava je vođena u vezi sa dodjelom predmeta u Tužilaštvu BiH, utvrđeno je da glavna državna tužiteljica Tadić nikad nije sugerirala da se određenom tužiocu dodijeli neki predmet. Također utvrđeno je da u posljednje vrijeme se dodjela predmeta vrši automatski putem kompjuterskog programa TCMS.

Nastavak rasprave zakazan je za 28. juni kad će biti predstavljeni materijalni dokazi, ali i 12. jula kad će svjedočiti direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić i tužiteljica Tadić. Taj dan bit će iznesene i završne riječi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.