REAKCIJA

Valentin Incko šokiran muralom Ratka Mladića

Inzko je kazao kako namjerava popričati sa gradonačelnikom Foče nakon što se lično uvjerio u veličinu murala, ali…

M. Aš.

Incko boravio u Foči

Foto: OHR


Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, u današnjoj izjavi kazao je kako je bio šokiran veličinom i brojem murala ratnim zločincima u Foči i drugim gradovima. Kako je naveo, odlučio je poslati SOS civilizovanom svijetu...

Inzko je podsjetio kako je u momentu izricanja konačne presude Ratku Mladiću za najmonstruoznije ratne zločine na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, u pojedinim bh. gradovima su slikani murali u njegovu čast.

- Dvadesetog aprila ove godine sam pročitao na jednom portal da je naslikan 25 metara dug mural Ratku Mladići u Foči. Nisam mogao da u to povjerujem. Odlučio sam lično da posjetim sve lokacije u BiH gdje se nalaze Mladićevi murali – Kalinovik, Nevesinje, Gradiška, Gacko te Foča - naveo je Inzko. Dodaje ja da je planirao poslati pismo svim gradonačelnicima navedenih gradova sa zahtjevom da se uklone murali.

  • Incko u Foči

    Incko u Foči

    Foto: OHR


Inzko je kazao kako namjerava popričati sa gradonačelnikom Foče nakon što se lično uvjerio u veličinu murala, ali…

- Nakon šoka, boli i nevjerice koje sam osjećao u ovom malom gradu, prepunom velikih murala s prikazima velikih ratnih zločinaca, shvatio sam da je potrebno poslati SOS po cijelom civiliziranom svijetu. Umjesto da molim i pozivam na gradonačelnikovu razboritost, u mjestima poput Foče, Kalinovika, Nevesinja i drugdje”, poručio je visoki predstavnik.

On je istakao kako je prošle godine lično prozvao Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ukloni ploču sa imenom Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama te kako je pokušavo inicirati dijalog o prethodnom ratu u cilju promovisanja pomirenja. Ali sve je “bilo bezuspješno”.

Potom je Inzko upitao da li je Vijeće za provedbu mira implementiralo mir u BiH!? Da li se mogu držati komemoracije za srebreničke žrtve širom svijeta, dok se njihov dželat slave u BiH!?

- Isti onaj dželat koji svojim dvometarskim muralom ledi krv u žilama svake normalne osobe, uključujući visokog predstavnika. Ko će se vratiti u taj grad pod takvim uslovima!? Je li to način da se primijeni Aneks 7 Daytonskog sporazuma!? Zbog toga bi međunarodna zajednica trebala razmotriti moguće daljnje korake što je prije moguće”, zaključio je Valentin Inzko te je dodao da je “veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo u civiliziranom svijetu i treba imati svoje posljedice”.

Više o temi Valentin Incko

BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK
Incko za "Avaz": Podnio sam ostavku, Good news for Bosnia!
NA KIOSCIMA ŠIROM BIH
Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Sprema se smjena Osmice?
NA VRH

Podijeli članak na