NAKON GODINU PAUZE

Dani jabuke u Goraždu ponovo okupili izlagače iz regiona

Centralni dio manifestacije je izložbeni prostor u Sportskoj dvorani „Mirsad Hurić“ sa štandovima na kojima su izloženi proizvodi pripremljeni na kraju još jedne poljoprivredne sezone

Svečano otvaranje Dana jabuke. Al.B

Piše: A. Bajramović

14.10.2021

Nakon prošlogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, u Goraždu je otvorena 17. tradicionalna privredno – kulturna manifestacija „Dani jabuke“, koja je okupila učesnike iz nekoliko država regiona. Centralni dio manifestacije je izložbeni prostor u Sportskoj dvorani „Mirsad Hurić“ sa štandovima na kojima su izloženi proizvodi pripremljeni na kraju još jedne poljoprivredne sezone. 

Bez sela nema ni grada

Par štandova rezerviralo je Udruženje „Eko selo Prvanj“, koje je osnovano prošle godine, a okuplja oko 200 članova iz ovog i okolnih sela. Prema riječima Džemaila Selimbegovića, njihov cilj je pokrenuti intenzivniju proizvodnju hrane,

- Mi što proizvedemo, sve je prirodno, nema nikakve hemije. Izložili smo domaće jabuke, poput cvjetača i bistrica, sokove, džemove, pekmeze, sosove od paradajza. Borimo se i da zaštitimo izvorišta pitke vode, ali i održivi povratak, jer sela su zapostavljena. Bez sela nema ni grada, jer hrana se proizvodi na selu – ističe Selimbegović.


Ko neće da radi može pomagati

Goraždanin Suljo Zec se od penzionisanja 2002. godine bavi voćarstvom i trenutno ima oko deset dunuma voćnjaka jabuke i šljive. Proizvodi sokove, pekmeze, džemove ...

- Od poljoprivrede se može živjeti ako se ozbiljno bavite poljoprivredom. Ko hoće da od dunuma – dva živi, ne može. Ja sam ove godine na 400 stabala, da sam radio kako treba, trebao imati 8 do 10 tona, ali ja sam iskoristio 3-4 tone i zaradio 4.000 – 5.000 KM. Ako tome dodate jabuke, vidi se da se može. Danas imate mogućnost i u šumi da zaradite, naberete ljekovito bilje i prodate. Zohva je bila 6 maraka, a imamo je puno. Ko neće da radi može pomagati kod kuće da mu ne daju kanton i opština – kaže Zec.


Dani jabuke - Avaz
Dani jabuke - Avaz
Dani jabuke - Avaz
Dani jabuke - Avaz
Dani jabuke - Avaz
+5

Katastrofa za pčelare

Kemal Svraka iz Strgačine kod Rudog jedan je od pčelara među učesnicima sajma. Prije par decenija, kao povratnik u selo Grabovik, počeo je sa četiri, a danas ima 123 košnice pčela i proizvodi med, polen, propolis, vosak, matičnu mliječ. Kaže da se pčelari u katastrofalnoj godini sami ne mogu isfinansirati. – Ovo je bila godina elementarne nepogode za pčelare. Nešto malo nas je avgust izvukao. U posljednjih 20 godina, koliko ja pčelarim, samo sam tri dobre godine imao. Od 2015. godine smo na totalnom gubitku, samo ljubav i volja nas održavaju, ali uvijek kažemo – ma mora iduća godina biti dobra – kaže Svraka.

U okviru trodnevne manifestacije bit organizirana stručna predavanja iz oblasti poljoprivrede, kviz u kojem će učestvovati učenici 12 poljoprivrednih škola iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije, te takmičenje „Jabuka u tradicionalnoj i savremenoj gastronomiji“ ugostiteljsko -turističkih škola iz BiH, Srbije i Hrvatske.

- Sa našim prijateljima diljem Balkana u početku smo uspostavljali poslovne odnose, koji kasnije prerastaju u iskrena prijateljstva. Mi smo naše granice pretvorili u mostove saradnje i uvažavanja – kazao je Mirsad Hubanić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.