AKTUELNO

Imaju li građani BiH razlog za brigu: Guverner Hrvatske najavio da bi rate kredita mogle porasti i za 20 posto

Dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni, poručio je Vujčić

Može li doći do rasta ili pada kamata?. Avaz

E. H. / Novi list

16.10.2021

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić komentirao je za Novi list aktuelna ekonmska dešavanja u susjednoj nam državi.


Cijene stambenih nekretnina

- Cijene stambenih nekretnina tek su nedavno nadmašile razinu iz 2008. godine i još uvijek su blago iznad razina koje su utemeljene na ekonomskim fundamentima. Ali stepen precijenjenosti se povećao u pandemiji i nastavlja rasti. U mjeri u kojoj se kupovine financiraju kreditima, HNB može djelovati kroz regulaciju uvjeta odobravanja kredita - kazao je.

Dodao je da su politike kreditiranja važne jer pridonose stabilnosti tržišta i financijskog sistema, kao i zaštiti samih dužnika, čak i ako ne mogu same zaustaviti napuhivanje cjenovnog balona.

- Velik dio ovog razgovora posvećen je inflaciji i očekivanjima u pogledu rasta kamatnih stopa. Taj će preokret najvjerojatnije biti polagan, ali ne može se potpuno isključiti mogućnost da stope rastu brže. Stoga i dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni za još uvijek ipak malo vjerojatan scenarij da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto - kazao je Vujčić.



Situacija u BiH

Ovakav scenario predviđaju i neki analitičari iz BiH, ali guverner Centralne banke BiH Senad Softić nedavno je kazao da je očekivano da građane najviše zanima može li doći do rasta ili pada kamata?

Softić pojašnjava da, što se tiče kamatnih stopa, one zavise od prilika na tržištu.

- To ne može Centralna banka regulirati, niti bilo ko drugi. Svjedoci smo vrlo niskih kamatnih stopa. Ne očekujem da će ići niže, možda je najrealnije, s obzirom na monetarnu stabilnost, da one ostanu jedno vrijeme na ovom nivou – kazao je Softić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.