SARAJEVO

Dani o Allahovom poslaniku: Tradicionalni mevlud održan u Baščaršijskoj džamiji

U okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku pripremljeno je 27 različitih programskih sadržaja

Fu. M.

Mevlud održan u Baščaršijskoj džamiji

Foto: Anadolija


U Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu poslije jacije namaza, večernje molitve, održana je tradicionalna mevludska svečanost u okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku ”Selam, Ya Resulallah“, javlja Anadolija.

Mevludu su prisustvovali imami i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo te brojni vjernici.

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine je jedna od centralnih aktivnosti koja obilježava manifestaciju koju po 17. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

U Sarajevu je 11. oktobra zvanično otvorena 17. kulturno-vjerska manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah“. Moto ovogodišnje manifestacije koja će trajati do 1. novembra je "Dobro djelo".

Centralna mevludska svečanost u sklopu manifestacije održat će se u Gazi Husrev-begovoj džamiji 18. oktobra (podne-namaz).

U okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku pripremljeno je 27 različitih programskih sadržaja koji se na različitim lokacijama realizuju tokom 22 dana, a u programu učestvuje oko 170 učesnika iz BiH i Republike Turske.

NA VRH

Podijeli članak na