NATO SURADNJA NA ČEKANJU

Vijeće ministara BiH danas nije usvojilo niti jednu odluku

On je naveo da je u skladu sa najavom predsjedavajućeg Vijeća ministara da će biti protiv svih odluka, na ovaj način Program reformi ostavio u proceduralnom životu

Predsjedavajući Zoran Tegeltija je dobio zahtjev da okvir suradnje BiH Nato uvrsti na narednu sjednicu. AGENCIJE

E. Š. / Agencije

4.11.2021

Josip Brkić, predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH izjavio je danas novinarima da je na njegov zahtjev s dnevnog reda Vijeća ministara povučen Prijedlog programa reformi BiH 2021. s Prijedlogom odluke o usvajanju.

- Kao ovlašteni predlagač u ime Komisije za saradnju sa NATO-om i u skladu sa najavama da bi ta važna tačka, taj formalno-pravni i politički okvir saradnje BiH i NATO-a mogao biti neizglasan na Vijeću ministara povukao sam je sa dnevnog reda sa zahtjevom predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji da je uvrsti na narednu sjednicu - rekao je Josip Brkić novinarima.

On je naveo da je u skladu sa najavom predsjedavajućeg Vijeća ministara da će biti protiv svih odluka, na ovaj način Program reformi ostavio u proceduralnom životu.

- Ukoliko bi se dogodilo da nema konsenzusa u Vijeću ministara za njegovo usvajanje to bi značilo uslovno rečeno i kraj tog dokumenta, pojasnio je Brkić, koji je i zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.

On je naglasio da su u Komisiji za saradnju sa NATO-om svi članovi učestvovali u izradi dokumenta konsenzualno, bez obzira iz koje stranke dolaze i kom konstitutivnom narodu pripadaju.

- Iz tog razloga smatram da je moja odgovornost da se omogući Savjetu ministara da se u konsenzusu, kako je napravila Komisija za saradnju sa NATO-om, usvoji program reformi u nadam se skorom vremenu, rekao je Brkić.

On je dodao da optimizam izvlači iz konsenzusa svih koji su radili u Komisiji i saglasili se sa Programom reformi za 2021. godinu.

Brkić očekuje da predsjedavajući sazove novu sjednicu Savjeta ministara, na kojoj će biti usvojen ovaj dokument, za koji je napomenuo da ne prejudicira članstvo BiH u NATO.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.