POSLANIK U NSRS

Senad Bratić za "Avaz": Institucije BiH i međunarodna zajednica trebaju djelovati večeras, a ne sutra

Dovodi se u pitanje mir i 26 godina rada da se ovdje stvore demokratsko društvo i pravna država, ističe Bratić

Bratić: Zabrinjava pasivnost. Avaz

Piše: A. Bajramović

10.12.2021

Odluke Narodne skupštine RS predstavljaju udar na Dejtonski mirovni sporazum, ugrožavaju sigurnost i otvaraju put ka novom ratu, kazao je u prvoj reakciji nakon današnje sjednice poslanik u NSRS, Senad Bratić.

- Ako to kažu predstavnici opozicionih stranaka u RS, onda šta drugo i ja da kažem osim da je ovo udar na ustavno – pravni poredak države BiH. Ovo je nešto što traži da večeras, a ne sutra, djeluju institucije BiH, a u prvom redu mislim na Tužilaštvo. Neovisno od toga Visoki predstavnik, OHR, SAD i članice PIC-a moraju nešto poduzeti, jer ovo može biti problem ne samo za BiH nego za čitav region – kaže Bratić za „Avaz“.

Večerašnjim glasanjem NSRS izašla je izvan svojih nadležnosti, a Bratić navodi da je rukovodstvo NSRS danas ponizilo i OHR, jer nije dozvolilo da predstavnik ureda prisustvuje zasjedanju. Dodatno zabrinjavaju mir i pasivnost s kojim se iz međunarodnih krugova, ali i iz Sarajeva posmatraju događaji u Banja Luci.

- Ja sam i na prethodnoj posebnoj sjednici, kada je osnovana paradržavna Agencija za lijekove, upozorio da je to generalna proba za ovo što će uslijediti. Međutim, imali smo mlake reakcije a sada imamo i konkretan udar. Dovodi se u pitanje mir i 26 godina rada da se ovdje stvore demokratsko društvo i pravna država. Sve to od večeras dolazi u pitanje, a mislim da je previše uloženo da se sačuva mir, sigurnost i dobri odnosi – ističe Senad Bratić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.