UPOZORENJE

Poslanik u NSRS Senad Bratić za “Avaz”: Ovo je državni udar!

Očekujem da je, s obzirom na ranije odluke, OHR najpozvaniji da reaguje a ovo je stvar i za Tužilaštvo, Sud i pravobranioce koji moraju zaštiti državnu imovinu – ističe Bratić

Bratić: Državni udar na institucije BiH. Avaz

Piše: A. Bajramović

9.2.2022

Zakon o VSTV-u na dnevnom je redu sjednice NSRS u Banja Luci, ali dok je fokus medija na njemu RS namjerava još jedan sporni prijedlog, koji je u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda i odlukom OHR-a o zabrani raspolaganja državnom imovinom. Radi se o prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Neustavno i nezakonito

- Ovaj se zakon pod drugim nazivima – kao zakon o raspolaganju državnom imovinom na prostoru RS, o poljoprivrednom zemljištu, kao zakon o šumama, pokušavao usvojiti i ranije, ali je Ustavni sud to poništio. Sada je to formulisano na ovaj način i u proceduri je po hitnom postupku. Čini mi se da pokušavaju, taktički, dok je fokus na VSTV RS, da ovo prođe mirnije i da zakon stupi na snagu. Kada bi uz sudstvo i tužilaštvo riješili i državnu imovinu onda bi sa jačih pozicija pregovarali, iako je to neustavno i nezakonito – pojašnjava poslanik u Narodnoj skupštini RS, Senad Bratić.

Dodaje da je identičan stav o ovom pitanju i pozicije i opozicije RS, te da će se o ovom prijedlogu glasati sutra.


Apel OHR-u

- Ja sam i u diskusiji kazao da pitanje raspolaganja nepokretnom imovinom nije sporno, ali da se pitanje vlasništva rješava u Parlamentarnoj skupštini BiH. Na snazi je i odluka OHR-a o zabrani raspolaganja državnom imovinom u oba entiteta, tako da je to pitanje potrebno riješiti na nivou BiH. Međutim, RS to opstruira. Očekujem da je, s obzirom na ranije odluke, OHR najpozvaniji da reaguje a ovo je ujedno stvar i za Tužilaštvo, Sud i pravobranioce koji moraju zaštiti državnu imovinu – ističe Bratić.

Kada je riječ o prijedlogu zakona kojim bi RS formirala entitetsko Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Bratić podsjeća da je takav zakon usvojen na nivou BiH, uz prethodne saglasnosti Parlamenata oba entiteta.

– Tako da je ovo još jedan neustavan, nezakonit pokušaj kojim se krši Dejtonski mirovni sporazum. Ovdje sasvim sigurno ima elemenata krivičnog djela i nadam se da će to podstaći Sud i Tužilaštvo, ali i OHR, da promptno djeluju. Inače ćemo ući u velike probleme i anarhiju. Na neki način, ovo je državni udar na institucije države BiH – kaže poslanik grupe “Zajedno za BiH” i član Predsjedništva SDA BiH, Senad Bratić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.