LINIJA OTPORA

Dodikov ruski rulet

Ako je Aleksandar Vučić predsjednik svih Srba i ako budućnost RS, kako tvrdi njegov trbuhozborac Vulin, ovisi isključivo o Vučiću, gdje je tu mjesto za Milorada Dodika

Vučić i Dodik: Suptilne poruke preko Vulina i bijeljinske BN televizije. Arhiv

Fadil Mandal
Piše: Fadil Mandal

13.2.2022

Nije tajna - „srpski svet“ i do sada je u ogromnom dijelu ovdašnje javnosti doživljavan kao drugo ime za jedan te isti projekt - „veliku Srbiju“. U međuvremenu, bilo je različitih, manje-više bezuspješnih pokušaja iz Beograda da se ono što je očigledno negira, a u tome je prednjačio tamošnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Sada je, izgleda, i on odustao. Gostujući na bijeljinskoj BN televiziji, Vulin je, naime, skinuo rukavice i prvi put nacrtao jasne geografske i političke konture „srpskog sveta“, vidljive i onima koji su naivno vjerovali da je velikosrpski vuk promijenio i ćud, a ne samo kožu.


Zadatak generacije

- Vjerujem u potrebu stvaranja srpskog sveta. Vjerujem u potrebu objedinjavanja svih Srba (na Balkanu) kao jedinstvenog političkog naroda - kazao je Vulin, navodeći da se to „jedinstvo pravi u Srbiji, u Beogradu“.

Samo takva politika, kaže on, garantira opstanak srpskog naroda.

- Stvaranje srpskog sveta je zadatak moje generacije - dodao je Vulin.

Pritom, on se zalaže da svi Srbi na prostoru bivše Jugoslavije, bez obzira na to gdje žive, imaju srpsko državljanstvo i da im se omogući da glasaju u Srbiji.

A da ne bude zabune ko treba biti na čelu tog projekta i za koga bi „svi Srbi“ trebali glasati, Vulin je napomenuo da i „opstanak Republike Srpske u najvećoj mjeri zavisi od političkog opstanka Aleksandra Vučića na vlasti u Srbiji“.

- Aleksandar Vučić je garant opstanka RS - podvukao je Vulin.

Njegove poruke, osim što pale alarm i pozivaju na dodatni oprez sve susjede Srbije, od Makedonije, preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine, do Hrvatske, imaju i specifičnu unutarsrpsku dimenziju i kod koji nije teško dešifrirati.

Ako je Aleksandar Vučić predsjednik svih Srba i ako budućnost RS, kako tvrdi njegov trbuhozborac Vulin, ovisi isključivo o Vučiću, gdje je tu mjesto za Milorada Dodika? I da li je Dodik suglasan da u zamišljenom „srpskom svetu“ bude sveden na mjeru i utjecaj, naprimjer, čelnika Zlatiborskog ili Nišavskog okruga u Srbiji?

Na kraju, a to nije nebitan detalj, zašto je Vučić, preko Vulina, izabrao da promociju „srpskog sveta“ i svoje presudne uloge u opstanku Srba s ove strane Drine uradi na ekranima BN televizije, za koju Dodik tvrdi da je izdajnička, antisrpska i da radi prema nalozima zapadnih ambasada u Sarajevu.

Pametnom i išaret dosta, a Dodik ih je u samo jednom Vulinovom intervjuu dobio i previše.


Meci i ćorci

Naredni dani i mjeseci pokazat će da li ih je pravilno shvatio, da li će u skladu s njima korigirati svoju tvrdu antizapadnu i secesionističku politiku i da li mu je uopće bitno šta o njemu misli Aleksandar Vučić.

Kako sada stvari stoje, Dodik nema namjeru da prekine započetu igru ruskog političkog ruleta u kojem se uzda da je Moskva, a ne Beograd, unaprijed osigurala da u revolveru koji drži na sljepoočnici nema pravih metaka, te da će „nezavisnu RS“ s kockarskog stola pobjedonosno zgrnuti u svoje bisage.

Vučić mu, s druge strane, preko Vulina suptilno poručuje da ne bude posve opušten i da bi ipak trebao provjeriti da li su u revolveru kojim okolo mlatara, prijeti i prislanja ga na svoju glavu baš svi meci ćorci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.