SJEĆANJE

Zvonko Marić za "Avaz" : Ne smijemo zaboraviti ubijenu djecu Sarajeva, jer u suprotnom ćemo izgubiti sebe

Samo oni zlonamjerni mogu kazati da su ta djeca slučajno ubijana, kaže zastupnik SBB-a

Zvonko Marić. Avaz

Piše: N. Ć.

5.5.2022

Kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. danas obilježen je 5. maj, Dan sjećanja na svu ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva.

Delegacije sa svih nivoa vlasti, položile su cvijeće i odali počast za 1.601 ubijeno dijete. Također, cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, delegacije Federacije BiH, Grada Sarajeva, općina sa područja KS i političkih stranaka.

Na današnjem programu učestvovalo je 1.200 učenika koji su izveli muzički program šaljući poruku "Samo da rata ne bude".



Pokrenuta inicijativa

Zastupnik SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić u izjavi za portal "Avaza" kazao je da inicijativu za obilježavanje ovog dana pokrenuo još 2019. godine, te da ovakve manifestacije predstavljaju i edukaciju za mlađe naraštaje.

- Inicijativa je jednoglasno usvojena u vrijeme kada je ministar Anis Krivić pokušao online sistemom usmjeriti da sve škole obilježe na prigodan način ovaj dan za djecu koja su ubijena u Sarajevu. Ovo je prvi put da se održava centralna manifestacija jer smo bili spriječeni zbog pandemije, ja bih volio da se nastavi sa prikupljanjem predmeta, ličnih predmeta, i da se se kompletira cijela soba koja je posvećena tome, da se daju instrukcije svim direktorima škola. Predložio sam ministrici Hota-Muminović da se posveti edukativni čas na datum 5. maj. kako sve ovo ne bi bilo neko usputno obilježavanje – rekao je Marić.


Edukativni čas

On je rekao da su užasni zločini počinjeni nad građanima Sarajeva.

- Samo oni zlonamjerni mogu kazati da su ta djeca slučajno ubijana. Zamislite samo statistiku, preko 14.000 djece je ranjeno u Sarajevu, 53 njih je ubijeno snajperom što znači da je to bila namjera agresorskih vojnika. Građani su bili veoma uznemireni i prvi put su se našli u beznađu. Bilo je ubijanja u Vijentamu i na Bliskom Istoku, ali nikada građani i djeca nisu bila direktna meta kao što je bio slučaj sa BiH, odnosno sa Sarajevom - kazao je Marić.


Da se ne zaboravi

Građani i građanke Sarajeva ne smiju zaboraviti ubijenu djecu, u suprotnom oni će izgubiti sebe, poručio je on.

- Zamislite samo kako je bilo roditeljima te ubijene djece, šta su oni sve proživljavali.  Danas je jedna majka rekla „Čuvajte nam djecu, i nemojte zaboraviti“, dakle ako ovi građaniSarajeva zaborave tu djecu, onda su zaboravili i na sebe – dodao je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.