U BANJOJ LUCI

Salkić se sastao sa ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini

Pozvao je ambasadora da se Evropska unija aktivnije uključi u otklanjanje diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu

Sa održanog sastanka. KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

A. O.

27.5.2022

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je u Banjoj Luci razgovarao sa ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini, Antonom Pacuretuom.

Potpredsjednik Salkić je upoznao ambasadora sa kršenjem ljudskih prava Bošnjaka u bh. entitetu RS od strane aktuelne vlasti entiteta.


Otklanjanje diskriminacije

Pozvao je ambasadora da se Evropska unija aktivnije uključi u otklanjanje diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu, jer upravo EU počiva na temeljnim vrijednostima ljudskih prava i sloboda.

Istakao je da negiranje identiteta Bošnjaka, bosanskog jezika, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, zaslužuje širu reakciju EU od verbalne retoričke osude takvih postupaka entitetske vlasti.

Zamolio je ambasadora da se predstavnici EU aktivnije uključe u zaustavljanju procesa uklanjanja i prikrivanja dokaza o presuđenom genocidu nad Bošnjacima “sigurne zone” UN Srebrenica u Kravici, općina Bratunac.


Zahvala na prijemu

Zaključio je da vrijednosti koje baštine članice EU u pogledu ljudskih prava i sloboda trebaju biti općeprihvaćene i primjenjene u Bosni i Hercegovini, što danas nije slučaj.

Ambasador Pacuretua se zahvalio potpredsjedniku Salkiću na prijemu, te je naglasio da Rumunija, kao članica Evropske unije, čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.