REAKCIJE Potpredsjednik bh. entiteta RS

Salkić: Banja Luka nikad nije bila niti će biti srpski grad, još manje Vučićev

Podsjetio je da je Banja Luka bh. šeher opjevan u pjesmama i kao takvu je doživljavaju i u srcima nose svi građani

Fena
27.02.2020 12:46

Salkić: Zaustaviti huškačku politiku Dodika

Foto: Arhiv

Izjavama da je Banja Luka srpski grad širi se vjerska i nacionalna mržnja te se dodatno poziva na majorizaciju, diskriminaciju i tihi mirnodopski progon svih onih koji se ne slažu s aktuelnom separatističkom politikom Milorada Dodika, ukazao je danas potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Takve izjave, kako je naglasio, nanose štetu svim građanima i nisu u interesu mira i progresa građana Banje Luke, ali i svih drugih građana entiteta i države Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da je Banja Luka bosanskohercegovački šeher opjevan u pjesmama i kao takvu je doživljavaju i u srcima nose svi građani Banje Luke i Bosne i Hercegovine.

- To je tako bilo i tako će ostati i to neće uspjeti promijeniti nacionalistička i separatistička politika Milorada Dodika, kao što nije uspjela promijeniti ni agresivna politika ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji je vodio pobunjene bosanske Srbe i kao takav je osuđen za genocid nad Muslimanima-Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica - naveo je Salkić.

Banja Luka nikad nije bila niti će, dodaje, biti srpski grad, a još manje na nju polaže pravo Aleksandar Vučić, „koji je bio sudionik agresije na Bosnu i Hercegovinu“.

- Ona je bila i ostaje grad svih onih koji je vole, a ne onih koji je svojataju za sebe i šire mržnju prema drugima - kazao je Salkić.

  • Salkić: Zaustaviti huškačku politiku Dodika
    Salkić: Zaustaviti huškačku politiku Dodika Foto: Arhiv

Banja Luka i Bosna i Hercegovina preživjele su, kaže, mnoge kroz historiju koji su pokušavali dijeliti Bosnu i Hercegovinu, pa će preživjeti i ove najnovije nasrtaje Milorada Dodika.

- Posljedice koje ostavlja separatistička i antimirnodopska politika Mlorada Dodika vidljive su pred stranim konzulatima u Banjoj Luci svakog dana, jer građani odlaze ne želeći da žive u društvu neizvjesnosti i svakodnevnog straha od mogućih sukoba koje produkuje aktuelna vlast u entitetu predvođena Miloradom Dodikom.

Zbog svega ovoga, a u interesu mira i stabilnosti te u interesu svih građana Bosne i Hercegovine i regiona, krajnje je vrijeme da se zaustavi huškačka politika koja ugrožava mir, a koju predvodi Milorad Dodik - kazao je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Dodikova izjava

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik prethodno je na konferenciji za novinare rekao da lider SDA Bakir Izetbegović „ne može svojatati Banju Luku kao šeher grad te da ona pripada Srbima i srpskom narodu i RS“.  

- Banja Luka više pripada Aleksandru Vučiću i više podržava Vučića nego što je ikada i što će ikada podržavati Izetbegovića i njegove sljedbenike - ustvrdio je Dodik.

Komentari

NA VRH