DOBRA POSJETA

Edita Đapo za „Avaz“ o turističkoj sezoni: Cijelo ljeto je bukirano

Ovih dana smo svjedoci SFF-a kao veoma atraktivne manifestacije kulturnog turizma

Đapo: Svi su željni putovanja. AVAZ

Piše: A. Kukić

16.8.2022

Turistička sezona u BiH je procvjetala te je zabilježen veliki broj posjeta iz raznih zemalja. Podaci Agencije za statistiku BiH, u periodu od januara do juna 2022., pokazuju da su turisti ostvarili 594.485 posjeta, što je više za 77,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.


Veliki podstrek

Kada je riječ o noćenjima, ostvarena su 1.295.674 noćenja, što je više za 68,3 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kaže nam kako je veoma zadovoljna turističkom sezonom.

- Naša zemlja je čarobna i ima puno toga ponuditi. S terena dobivamo informacije da je već cijelo ljeto bukirano. Sigurna sam da će ovo biti dobra godina, jer su svi željni putovanja nakon COVID-19, a pogotovo naša dijaspora - kaže Đapo.

U proteklom periodu su bili dostupni vaučeri za domaće turiste. Iako je bilo očito da zainteresiranost građana postoji, niko nije očekivao da će biti rasprodati u rekordnom roku.

- Nismo očekivali ovoliku zainteresiranost domaćih turista, a pogotovo da će vaučeri biti rasprodati za 24 sata na jednoj platformi, a na ostale dvije za 48 sati. To je za Vladu Federacije BiH i resorno ministarstvo veliki podstrek i znak da je program dobro osmišljen i prepoznat od naših sugrađana i svakodnevno dobivamo pohvale za ovaj vid podrške domaćem turizmu - naglašava Đapo.

BiH može postati još atraktivnija za turiste, dodaje Đapo, ali i za bh. građane, zahvaljujući svojim prekrasnim krajolicima, ljubaznim domaćinima i hrani.


Još atraktivnija

- Također, ovih dana smo svjedoci SFF-a kao veoma atraktivne manifestacije kulturnog turizma, a to navodim kao dobar primjer sinergije kulture, tradicije, dobre turističke ponude, kao paket za privlačenje stranih, ali i domaćih turista - zaključuje Đapo.

Najviše iz Srbije

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Njemačke, Crne Gore, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i SAD. Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je Kuvajt, zatim slijede Irska, Francuska te Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Luksemburg i Kina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.