PETA ISLAMSKA DUŽNOST

Bh. hadžije tvrde da su "zapele" u Saudijskoj Arabiji: "Dogovor nije ispoštovan"

Prve hadžije, njih 285 doputovali su letom iz Džede u Sarajevo, gdje su ih dočekali članovi njihovih porodica, komšije i prijatelji

Bh. hadžije tvrde da su "zapele" u Saudijskoj Arabiji. Printscreen

H. J. I.

6.7.2023

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u utorak poslijepodne doputovala je prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine, koji se vraćaju u domovinu nakon što su obavili petu islamsku dužnost, hadž, u Mekki, u Saudijskoj Arabiji.

Prve hadžije, njih 285 doputovali su letom iz Džede u Sarajevo, gdje su ih dočekali članovi njihovih porodica, komšije i prijatelji. 

"Dogovor nije ispoštovan"

Međutim, ostatak hadžija je "zapeo" u Saudijskoj Arabiji. Portalu "Avaza" se javio jedan hadžija (ime poznato redakciji op.a.), koji se trenutno nalazi u Arabiji. 

- Istina je da smo svi planirali svoje obaveze prema poslodavcima, ponijeli novac i lijekove u skladu sa obavijesti organizatora hadža i umre u kojoj je navedeno da je povratak u periodu od 5. do 8. jula, gdje je rečeno da se ostaje 20-ak dana da ne bi bilo kašnjenja u povratku - rekao nam je nezadovoljni hadžija. 

Kako ističe, to nije ispoštovano. 

- Moj let je trebao da bude sutra. Jako loša organizacija. Oni su preuzeli na sebe obaveze uključujući i nesmetan odlazak i povratak, isto kao što smo mi preuzeli obavezu da platimo organizatoru za obavljanje hadža. Kada pitaš vodiča, on je samo zadužen za obrede i prenosi informacije od rukovodioca. A Rukovodilac opet optužuje avio operatera i tako u krug. 

Nezadovoljni hadžija nam je za kraj razgovora rekao da nema podataka kada bi se mogao vratiti kući. 

- Konkretno, mi nemamo vijesti zbog čega kasne letovi, samo da operater kasni, ali ja mislim da je razlog to što su loši ugovori između organizatora i avio operatera - zaključio je hadžija.

Naglašeno da povratak može biti odgođen

Kako je portalu "Avaza" rečeno iz Islamske zajednice u BiH ovo je normalna situacija i velika je borba aviokompanija za slotove. 

Dodaju da je hadžijama bilo naglašeno da povratak može biti odgođen, te da su oni smješteni trenutno u hotelu u kojem su i ranije boravili. 

Sa njima je čitavo rukovodstvo, rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ), sa svakom grupom je njihov vodič. 

Njihov povratak se očekuje u naredna dva to tri dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.