PROJEKT SVJETSKE BANKE

Pozitivne vijesti iz Razvojne banke FBiH: Podrška oporavku poslovnih subjekata

Ukupna vrijednost projekta u Federaciji BiH koji se realizira preko Razvojne banke Federacije BiH iznosi 30,416 miliona eura

Doc. dr. sci. Mersiha Slipičević: Bolje pozicioniranje. Avaz

Z. K.

29.11.2023

Mnoge firme u Federaciji BiH suočavaju se s raznim problemima/izazovima u poslovanju usljed kriza izazvanih zbog djelovanja pandemije koronavirusa, globalne političke nestabilnosti, rata u Ukrajini i energetske krize, inflacije te značajnog rasta EURIBOR-a, zbog čega su im, osim pomoći domaćih institucija, potrebna i sredstva međunarodnih finansijskih institucija.

Izlaz iz krize

U tom smislu pozitivne vijesti stižu iz Razvojne banke Federacije BiH, koja u narednom periodu na teritoriji Federacije BiH provodi projekt Svjetske banke, a koji je namijenjen pružanju podrške oporavku poslovnih subjekata koji su pogođeni ekonomskim utjecajem pandemije, i to kroz poboljšanje pristupa finansiranju i konsolidirane programe javne podrške.

Projekt se uspostavlja i realizira putem kreditnog aranžmana Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom, a ukupna vrijednost projekta u Federaciji BiH koji se realizira preko Razvojne banke Federacije BiH iznosi 30,416 miliona eura. S tim u vezi Razvojna banka Federacije BiH kreirala je novu kreditnu liniju – Svjetska banka „Projekat oporavka i podrške firmama – poslovnim subjektima u BiH“ s jako povoljnim uvjetima kreditiranja.

Kreditna linija namijenjena je pružanju supsidijarnog finansiranja za odabrane finansijske institucije koje učestvuju u realizaciji projekta (banke, mikrokreditne organizacije, leasing društva). Razvojna banka FBiH je institucija koja podržava razvojne projekte u Federaciji BiH.

Kroz projekt Svjetske banke koji se realizira putem Razvojne banke FBiH nastavlja se pomagati mikro, malim i srednjim preduzećima s ciljem pružanja podrške oporavka od krize izazvane pandemijom COVID-19, jačanja njihove konkurentnosti te promocije rasta i razvoja njihovih poslovnih aktivnosti. Posebna pažnja kroz ovu kreditnu liniju posvećena je podršci ženama, mladim poduzetnicima i poduzetnicama i preduzećima u manje razvijenim regijama.

U prethodnom periodu Razvojna banka FBiH je započela postupak implementacije projekta potpisivanje ugovora o supsidijarnom finansiranju s finansijskim institucijama koje učestvuju u realizaciji projekta.

Pozitivni efekti

- Pozitivni efekti ovog projekta će se pokazati u narednom periodu kroz jačanje ne samo nerazvijenih područja u Federaciji već i kroz bolje pozicioniranje mikro, malih i srednjih preduzeća na tržištu, modernizaciju, povećanje prihoda/prometa u narednim godinama - istakla je doc. dr. sci. Mersiha Slipičević, predsjednica Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Prva finansijska institucija s kojom je započeo postupak implementacije projekta jeste Sparkasse Leasing d.o.o. Sarajevo, s kojim je Razvojna banka Federacije BiH potpisala ugovor o supsidijarnom finansiranju. Također, Razvojna banka Federacije BiH je potpisivanjem ugovora o supsidijarnom finansiranju s ProCredit Bank d.d. Sarajevo nastavila postupak implementacije projekta Svjetske banke.

Sklopljeni ugovori

Razvojna banka Federacije BiH i ASA Banka, uz podršku Svjetske banke, potpisali su ugovor o supsidijarnom finansiranju u iznosu od 5 miliona eura za finansiranje mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u Federaciji BiH. 

Također, i BBI banka potpisala je ugovor o supsidijarnom finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća u partnerstvu s Razvojnom bankom Federacije BiH, a NLB Banka Sarajevo s ponosom je objavila svoju saradnju s Razvojnom bankom kako bi pružila neophodnu podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.

Ovaj zajednički projekt ima za cilj unapređenje pristupa dugoročnom finansiranju i preusmjeravanje postojećih i budućih programa ka jačanju ovih preduzeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.