U POREČU I PULI

Razotkriven prevarant u Istri: Varao je ljude na domišljat i pomno razrađen način, mnogi su mu povjerovali i dali novac

Po završetku kriminalističkog istraživanja, 18. februara u poslijepodnevnim satima, osumnjičeni je priveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske

Vršio prevare i krađe. ILUSTRACIJA

S. S. / Glas Istre

20.2.2022

Pulska policija je provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 37-godišnji hrvatski državljanin počinio pet krivičnih djela prevare na području Pule i jedno na području Poreča. Također je utvrđeno kako je na pulskom području počinio i jedno krivično djelo krađe, prenosi Glas Istre.

Policija je utvrdila kako je 37-godišnjak imao razrađen način prevare građana pa je tako ulazio u poslovne prostore i tražio pomoć uposlenika. Rekao bi im da mu se zaključao automobil i da su mu u vozilu sve stvari. Prvo bi ih zamolio za mobitel kako bi nazvao brata ili prijatelja da mu pomogne, no nakon obavljenog razgovora, rekao bi da mu osoba ne može trenutno pomoći te bi zamolio uposlenika da mu posudi novac kako bi mogao otići do Vrsara, Novigrada ili Pule po rezervni ključ, uz obećanje da će vratiti novac kada se vrati po vozilo. Budući da se muškarac nije vraćao, osobe su shvatile da su prevarene te su događaje prijavile policiji.


Velika materijalna šteta

Na taj je način u razdoblju od 29. januara do 5. februara na području Pule prevario 49-godišnjakinju i 54-godišnjakinju u cvjećarama, 29-godišnjaka i 45-godišnjaka u trgovinama te 24-godišnjakinju na kiosku za prodaju voća i povrća, dok je na području Poreča prevario 58-godišnjakinju u ribarnici. Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko hiljada kuna.

Što se tiče krađe, nju je osumnjičeni počinio 1. februara u jednoj poliklinici na području Pule. Naime, iz jakne u čekaonici otuđio je novac 32-godišnjaku i oštetio ga za nekoliko hiljada kuna.

Po završetku kriminalističkog istraživanja, 18. februara u poslijepodnevnim satima, osumnjičeni je priveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske.


Policijska uprava upozorila

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni jer počinitelji često koriste razne smicalice te iskorištavaju povjerenje osoba i dovode ih u zabludu ne bi li ih naveli da nešto učine na svoju štetu.

- Budite oprezni, ne vjerujte svemu što vam govore nepoznate osobe, pogotovo kada od vas traže novac. Pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer upravo su oni, zbog većeg povjerenja i želje za pomoći, meta ovakvih drskih počinitelja - poručili su iz PU istarske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.