ISTRAŽUJEMO

Zapalio policajca u Vitezu, policija ga uhapsila, tužilac zatražio pritvor, je li ga Sud pustio na slobodu?

Cijeli dan je sudija zauzet, čujemo se ujutro, rečeno je za "Avaz" iz Službe za odnose s javnošću Općinskog suda Travnik

Fotografija s lica mjesta. Avaz

7.6.2023

U nedjelju ujutro, oko 4 i 15 sati, muškarac G. R. (32) iz Viteza posuo je zapaljivom tekućinom sebe i jednog policijskog službenika nakon čega je tečnost zapalio. 

Policija je odmah, nakon ukazane pomoć muškarcu, postupila po pravilima i uhapsila ga.

Teška tjelesna povreda

- Dana 4. 6. 2023. godine oko 4 sata i 15 minuta prilikom intervencije policijskih službenika na parking prostoru ugostiteljskog objekta u mjestu Bila, općina Vitez, G. R. rođen 1991. godine iz Viteza posuo je zapaljivom tekućinom sebe i jednog policijskog službenika nakon čega je istu zapalio.

Policijski službenik je pokušao da ga spriječi u toj nakani i tako je posut.

Tom prilikom isti su zadobili opekotine te im je ukazana liječnička pomoć. Odmah su pušteni na kućno liječenje, a G. R. je lišen slobode te se protiv njega poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje - rekao je portparol MUP-a SBK Hasan Hodžić za portal "Avaza". 

Nakon kriminalističke obrade, G. R. je predat tužiocu. Tužilac je, također, postupio po zakonu i pravilima. 

- Obavještavamo Vas da je Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom G. R. (1991) godine Općinskom sudu u Travniku, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opće opasnosti i krivično djelo teška tjelesna povreda počinjeno na štetu policijskog službenika dana 04.06.2023. godine u mjestu Stara Bila, općina Vitez.

Mjera pritvora predložena je iz razloga jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako posebne okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače te da postoje posebne okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, za koje krivično djelo se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Tužilac donio naredbu

Postupajući tužilac donio je naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenog zbog navedenih krivičnih djela, te se poduzimaju i druge zakonom predviđene mjere i radnje s ciljem utvrđivanja okolnosti pod kojima su počinjenja krivična djela koja se sumnjičenom stavlja na teret.

Tužilaštvo službeno nije zaprimilo odluku Općinskog suda u Tavniku u vezi s prijedlogom Tužilaštva za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom - kazali su za portal "Avaza" iz Tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

A onda zid. Na pitanje Općinskom sudu u Travniku, da li je ovom muškarcu određen pritvor, dobili smo usmeni odgovor:

- Cijeli dan je sudija zauzet. Čujemo se ujutro - rečeno je za "Avaz" iz Službe za odnose s javnošću Općinskog suda Travnik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.