ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU

Vučić: Postignut napredak u dijalogu Kosova i Srbije

Važna pitanja smo pokrenuli danas u Briselu, ali biće teško, jer ne razgovaramo samo sa Prištinom, već i sa Briselom i sa najmoćnijim zemljama koje su priznale Kosovo, rekao Vučić

Iduće sedmice detaljno objasniti probleme. Agencije

Avaz.ba

16.7.2020

U Briselu je završen sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Vlade Kosova Avdulaha Hotia sa predstavnicima EU.

Trilateralnom sastanku prisustovali su i šef diplomatije EU Đuzep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. 

- Važna pitanja smo pokrenuli danas u Briselu, ali biće teško, jer ne razgovaramo samo sa Prištinom, već i sa Briselom i sa najmoćnijim zemljama koje su priznale Kosovo. Dobro smo se pripremili za sastanak, dobro smo ga vodili i na najbolji način zastupali interese Srbije - prenio je Vučić novinarima nakon sastanka u Briselu.

Ponovio je da od srijede slijede razgovori na tehničkom nivou, a da će se od septembra otvoriti i neke druge teme, poput najtežeg pitanja - imovine. 

- Tražio sam i Zajednicu srpskih opština... Vidjet ćemo kada će to doći na dnevni red - rekao je Vučić.

View this post on Instagram

"Imali smo ne lake sastanke u Briselu, naša i albanska delegacija razgovarale su o dva ili tri pitanja koja smo dogovorili na samitu u Briselu i Parizu. Govorili smo o nestalim osobama i interno raseljenim licima, kao i o ekonomiji. Ovde pregovaramo i sa Briselom i sa najmoćnijim zemljama Evrope koje su priznale Kosovo. Mislim da smo se dobro pripremili za sastanak, da smo ga dobro vodili i da smo na najbolji način zastupali interese Srbije. Bili smo ozbiljni, odgovorni i videlo se tokom dijaloga da smo zaista došli da razgovaramo i da napravimo napredak." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

On je ponovio da razgovori koje Beograd vodi u Briselu nisu nimalo laki.

- Teško je, ali nismo ni očekivali da nam bude lako u Briselu - rekao je Vučić. 

Kada je reč o interno raseljenima rekao je da ih ima oko 220.000, od kojih su 177.000 Srbi.

- Nikada nije postojao ratni konflikt kao na Kosovu da se samo 1,9 posto stanovništva vratilo na ognjišta. Nadamo se da ćemo naći rješenje za ovo pitanje - rekao je on.

Vučić je podvukao da onima koji žele da se vrate mora biti garantovana bezbednost i sigurnost. 

Predsjednik Srbije izjavio je da očekuje da se od septembra otvore neke druge teme u dijalogu sa Prištinom, uključujući najtežu, pitanje imovine, te naveo da je on tražio da to bude formiranje Zajednice srpskih opština, dok je Priština, kaže, imala neku drugu ideju. 

Vučić je nakon nastavka dijaloga u Briselu ponovio da Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne zahtjeve.

Sa sastanka. Agencije

- Ne možete pobeći od onoga što je potpisano i na tome ćemo nastaviti da insistiramo - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Srbija bila ozbiljna i odgovorna i da se to vidjelo tokom dijaloga. 

- Mi smo došli da napravimo napredak, a sad neka Evropljani procjenjuju kako i na koji način je druga strana tome pristupila - rekao je Vučić.

Mi moramo da učestvujemo u dijalogu sa Prištinom, jer bismo, u suprotnom, bili potpuno izolovani od svijeta, izjavio je večeras u Briselu Vučić. 

- Odluka je Generalne skupštine UN da EU vodi sušitnski dijalog između Beograda i Prištine. Dakle, mi bi sebe izolovali ne samo u Evropi, već u cijelom svijetu da u tome ne učestvujemo, a da li je nama prijatno - nije - rekao je Vučić za Pink televiziju.

Ističe da mu nije bilo lako da sjedi preko puta Hotija i da sluša kako su oni samo žrtve, a Srbi zlikovci. 

- Morate da odgovorite na to. Moramo da učestvujemo u tome i da budemo fer i pokušamo da rješavamo neki od problema. Jer, moraćemo da živimo pored Albanaca u narednih 100, 200 i 300 godina. I što prije rešimo, toliko bolje - rekao je Vučić.

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je nakon sastanka da je u okviru nastavka dijaloga postignut napredak i da očekuje da iduće sedmice detaljno razmotre neka pitanja. 

- Napredovali smo u temi ekonomskog razvoja, a više detalja ćete saznati u narednim danima. Razgovaramo, ima napretka. Očekujemo da ćemo iduće sedmice detaljno objasniti ove probleme. Ovo su razgovori na političkom nivou, jer smo u završnoj fazi zaključenja konačnog sporazuma, a za to je potrebna volja obje strane i posvećenost - rekao je Hoti. 

Kosovski premijer kaže da je ključno da postoji politička volja da se to pitanje zaključi.

- Da li postoji volja da se ovaj proces završi u roku od nekoliko nedelja? Mogu da govorim samo u ime Kosova. Potpuno smo posvećeni i vjerujemo našim međunarodnim partnerima u pružanju podrške. Cilj je međusobno priznavanje i normalizacija odnosa sa Srbijom - rekao je Hoti.

On je, također, govorio i o umješanosti američkog faktora u ove pregovore, navodeći da između SAD i EU postoji koordinacija.

- Koliko znam postoji uska koordinacija između EU i SAD - rekao je Hoti.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji saopćio je danas da je u Briselu imao dobar razgovor sa predsjednikom Vučićem o reformama Srbije u vezi sa pristupanjem EU, borbi protiv Covida-19, regionalnoj saradnji i pripremama za ekonomski i investicioni plan koji će Evropska komisija predstaviti na jesen.

Verheji je objavio na Twitteru i fotografiju sa Vučićem. 

Vučić je dočekao danas u Misiji Srbije pri Evropskoj uniji evropskog komesara, objavljeno je na Instagram profilu.

Predsednik Evropskog vijeća Šarl Mišel pozdravio je danas obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine i posvećenost obje strane tom važnom procesu. 

Mišel je to objavio na Twitteru nakon sastanaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Avdulahom Hotijem u Briselu. 

- U potpunosti podržavam napore Đuzepa Borelja koji je sazivao današnji dijalog u Briselu - naveo je Mišel na Twitteruviteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.