REAKCIJE

Peskov: Odluka EU nelogična

Kremlj žali zbog odluke EU da uvede sankcije za šestoro ruskih zvaničnika zbog slučaja u vezi sa trovanjem ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog

Peskov: Ovo je namjeran neprijateljski korak ka Rusiji. Agencije

A. J. / Srna

15.10.2020

Kremlj žali zbog odluke EU da uvede sankcije za šestoro ruskih zvaničnika zbog slučaja u vezi sa navodnim trovanjem ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, saopćio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.


Peskov je ocijenio da je odluka EU nelogična.

 

Evropsko vijeće saopćilo je ranije da je EU uvela sankcije protiv nekoliko ruskih zvaničnika, uključujući direktora ruske Federalne službe bezbjednosti, prvog zamjenika šefa kabineta ruskog predsjednika i još četiri lica.


- Na našu veliku žalost, ovo je namjeran neprijateljski korak ka Rusiji. Evropsko vijeće je ovim narušilo odnose sa našom zemljom. Moskva će, bez sumnje, analizirati situaciju i postupiti u skladu sa svojim interesima - naglasio je Peskov.


Prema riječima Peskova, tužno je to što je nemoguće vidjeti bilo kakvu logiku u odluci iz Brisela, te da to čini odluku još gorom, javio je "Sputnjik".


EU je uvela sankcije direktoru FSB-a Aleksandru Bortnikovom zbog navodnog trovanja Navalnog, saopćilo je Evropsko vijeće.


U saopćenju objavljenom u Službenim novinama EU navodi se da su sankcije uvedene i prvom zamjeniku šefa kabineta predsjednika Rusije Sergeju Kirijenku i još četvorici visokorangiranih ruskih zvaničnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.