JEDNA OSOBA U BOLNICI

U Australiji u velikim požarima izgorjelo više kuća

I dalje imamo aktivne požare pa molimo ljude za strpljenje, kazao je ministar za hitne službe

Sa lica mjesta. AGENCIJE

A. O.

7.2.2022

Najmanje četiri kuće izgorjele su u požarima koji su zahvatili gradove Bridžetaun i Denmark u australskoj saveznoj državi Zapadnoj Australiji, a tamošnji vatrogasni čelnik pripisuje intenzitet požara klimatskim promjenama, prenosi The Guardian.


Veliki broj vatrogasaca

Ministar za hitne službe Zapadne Australije Stiven Dovson potvrdio je da su uništene kuće, ali je dodao da razmjeri štete neće biti poznati dok ne dođe do službene procjene. Rekao je da je postignut značajan napredak u obuzdavanju požara na jugu savezne države, ali opasnost i dalje prijeti.

- I dalje imamo aktivne požare pa molimo ljude za strpljenje. Ovo je jako teško vrijeme za sve pogođene požarima. Požari su i dalje izvan kontrole i na području su od više od pet hiljada hektara - rekao je Dovson.

Dodao je da se 210 vatrogasaca borilo s požarima.


Prebačen u bolnicu

Jedan je stanovnik prebačen u bolnicu nakon što je ugasio požar na svom imanju. Povjerenik vatrogasnih i hitnih službi u Zapadnoj Australiji Daren Klem rekao je da su požari bili izuzetno izazovni, ali i da je njihov intenzitet rezultat klimatskih promjena.

Premijer Zapadne Australije Mark Mekgovan zahvalio je vatrogascima na trudu koji su uložili tokom sedmice i pozvao javnost da slijedi savjete nadležnih za hitne slučajeve, navodi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.