OPĆI HAOS

Velika tučnjava u Parlamentu Gruzije

Vladajući blok Gruzijski san prošlog je mjeseca objavio da podržava zakon, koji tek treba proći druge faze odobrenja prije nego što postane zakon

Tučnjava u Parlamentu Gruzije. Screenshot

S. S.

7.3.2023

U Parlamentu Gruzije jučer je izbila tučnjava tokom rasprave o prijedlogu zakona o „stranim agentima“, za koje su kritičari rekli da je inspirisan drakonskim zakonom u susjednoj Rusiji.

Zakon predviđa da se organizacije koje primaju više od 20 posto finansiranja iz inostranstva registriraju kao "strani agenti" i da budu podvrgnute nadzoru Ministarstva pravde.

- Rusko zakonodavstvo koje se sada predlaže u parlamentu protivno je nacionalnim interesima Gruzije, protiv je naših evropskih aspiracija. Cijela međunarodna zajednica i gruzijska zajednica su saglasne oko ove teme - kazao je Irakli Pavelnišvili, aktivist za građanske prava i opozicioni političar.

Video iz zgrade parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju pokazuje kratku, ali nasilnu tučnjavu između zastupnika nakon što je, čini se, predsjednik odbora za pravna pitanja udario lidera opozicione stranke Ujedinjenog nacionalnog pokreta, koja se protivi prijedlogu zakona.

Vladajući blok Gruzijski san prošlog je mjeseca objavio da podržava zakon, koji tek treba proći druge faze odobrenja prije nego što postane zakon.

Givi Mikanadze, zastupnik Gruzijskog sna, izjavio je za nacionalnu televiziju: "Gruzijsko društvo apsolutno zaslužuje znati koje se organizacije finansiraju, iz kojih izvora.

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili rekla je da će staviti veto na prijedlog zakona, tvrdeći da bi on ugrozio nade Gruzije da se pridruži EU-u i NATO-u. Parlament može nadjačati predsjednički veto. Rusija se oštro protivi ulasku Gruzije u NATO.

Prošlog mjeseca više od 60 organizacija civilnog društva i medijskih kuća reklo je da se neće pridržavati novog zakona o "stranim agentima" ako postane zakon.

Podsjećamo, sličan je zakon na snazi u Rusiji od 2012. godine. Zakon se od tada stalno širio i korišten je za slamanje ruskog civilnog društva i nezavisnih medija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.