NA DANAŠNJI DAN

Peta godišnjica smrti legendarnog pjevača Olivera Dragojevića

Nabrojati sve Oliverove hitove čini se kao nemoguća misija, a mnogi od njih traju i pjevaju se i danas

Oliver Dragojević. tportal.hr

29.7.2023

Na današnji dan 2018. godine, u Splitu je preminuo legendarni hrvatski i regionalni pjevač zabavne muzike Oliver Dragojević.

Rođen je 7. decembra 1947. godine u Veloj Luci. Kada je imao pet godina, otac Marko mu je kupio usnu harmoniku koju je koristio da zabavlja drugare u ulici i putnike na brodu na relaciji Split – Vela Luka. U Splitu je pohađao muzičku školu, gdje je prvo naučio da svira klavir, a zatim klarinet i gitaru.

Prvi njegov nastup bio je sa 14 godine, 1961., kada je učestvovao na Splitskom festivalu za djecu i izveo pjesmu „Baloni“. Na radiostanici Split s bratom Aljošom izvodio je poznate svjetske hitove, a dvije godine kasnije je pobijedio na takmičenju amatera pjevača Hrvatske s pjesmom „Yesterday“, rok benda „The Beatles“.

Godine 1973., priključio se „Dubrovačkim trubadurima“, zatim grupi „More“, u kojoj je bila i Meri Cetinić. Na Splitskom festivalu 1974. godine osvaja nagradu Zlatni grb grada Splita s pjesmom „Ča će mi Kopakabana“, a naredne, 1975. godine, šansonom „Galeb i ja“, također na Splitskom festivalu, osvaja nagradu publike.

Brojni hitovi

Sljedećih godina redaju se nagrade na festivalima širom Jugoslavije i hitovi poput: „Ljubavna pjesma“, „Što učinila si ti“, „Našoj ljubavi je kraj“, „Skalinada“,„Nedostaješ mi ti“, „Ako izgubim tebe“, „Malinkonija“, „Ča je život vengo fantazija“,„Oprosti mi, pape“, „Nocturno“, „Vjeruj u ljubav“, „Nadalina“, „Zabranjeno voće“, „Karoca“, „Kad bi samo ljubit’ znala, „Sunce mog života“, „Žuto lišće ljubavi“, „Serenada“, „More“, „Šta to bješe ljubav“, „Ljubav je bol“, „Sreća je tamo gde si ti“, „Jedina“, „Bez tebe“, „Cesarica“, koja se smatra njegovom ličnom kartom.

Nabrojati sve Oliverove hitove čini se kao nemoguća misija, a mnogi od njih traju i pjevaju se i danas.

Tokom 2017. godine Oliveru je dijagnosticiran rak pluća, a nakon jednogodišnje bitke s bolešću umro je u Splitskoj bolnici.

Mate Parlov. tacno.net

Preminuo Mate Parlov, najtrofejniji bokser regije 

Mate Parlov, najtrofejniji hrvatski i jugoslavenski, odnosno regionalni bokser, preminuo je 29. jula 2008. godine. Bio je olimpijski, evropski i svjetski osvajač zlatnih medalja za bivšu Jugoslaviju, a za života je proglašen najboljim hrvatskim sportistom 20. vijeka.

U profesionalnoj karijeri Mate je 1976. godine osvojio titulu evropskog prvaka u poluteškoj kategoriji, pobjedom nad Italijanom Domenikom Adinolfijem (Domenico) tehničkim nokautom u jedanaestoj rundi. Tu titulu je odbranio tri puta. Godine 1978., osvojio je titulu svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji prema WBC-u, pobjedom nad Argentincem Miguelom Angelom Kuelom (Cuello) nokautom u devetoj rundi. Bio je prvi bokser iz socijalističkih zemalja koji je osvojio profesionalnu svjetsku titulu.

Parlov je imao 29 profesionalnih borbi, od kojih je zabilježio 24 pobjede, tri poraza i dvije neriješene borbe. A u amaterskoj karijeri imao je ukupno 310 mečeva uz samo 13 poraza.

Najuspješniji selektor

Na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Anđelesu kao selektor je vodio jugoslavenski bokserski tim koji je postigao najbolje rezultate ikada, osvojivši jednu zlatnu, jednu srebrenu i dvije bronzane medalje.

Nakon završetka aktivne bokserske karijere Parlov se povukao iz sporta i vodio svoj kafić "Mate" u Puli. U martu 2008., dijagnosticiran mu je rak pluća, a preminuo je četiri mjeseca kasnije. 

Vinsent van Gog, autoportret naslikan godinu prije smrti. wikipedia.org

Umro kontroverzni slikar Vinsent van Gog

Vinsent van Gog (Vincent van Gogh), kontroverzni, ali slavni slikar holandskog porijekla, jedan od najvećih slikara postimpresionizma, te najcjenjenijih i najutjecajnijih osoba u historiji umjetnosti Zapada, umro je na današnji dan 1890. godine.

Prvi Van Gogovi crteži nastali su pod utjecajem idealista Mileta u Belgiji, a nakon odlaska u Brabant počinje prikazivati život seljaka i radnika koji se pate i muče na svojoj zemlji da bi preživjeli. Početkom 1886. odlazi u Pariz i postaje đak čuvenog slikara Fernanda Kormona (Cormon), te u te četiri godine prije svoje smrti Van Gog doživljava slikarsku evoluciju. Paleta njegovih dotadašnjih tamnih i sumornih boja radikalno se mijenja, prelazeći u karakteristike arabeske sa svježim i otvorenim bojama.

Psihijatrijska bolnica

Godine 1888., izbacuje gotovo sliku za slikom, sjajnih i blistavih boja u kojima je oslikao i samo Sunce u punom žaru. Već tada počinje osjećati da mu se psihičko zdravlje narušava. Jedne noći, nakon diskusije sa slikarom Gauguinom Van Gog je u neuravnoteženom stanju nasrnuo na njega nožem, ali se ubrzo osvijestio i sam sebe kaznio, odrezavši britvom vlastito uho.

Nakon tog incidenta Van Goh je smješten u psihijatrijsku bolnicu, gdje je slikao gotovo manijakalno, nastojeći radom pobijediti ludilo i nadvladati psihičke krize. Bolovao je od šizofrenije i manične depresije, koje su utjecale na njegovu percepciju stvarnosti i raspoloženje.

U 37. godini, ispod stabla koje je naslikao, ustreljuje se iz pištolja, a dva dana nakon toga umire.

Van Gog je naslikao mnogo autoportreta kojima je, ustvari, prikazivao dijelove svoje autobiografije, oslikavši dramatičnost svog životnog puta. Uprkos bolesti, njegova djela su vrhunska umijeća slikarstva i imaju veliki utjecaj u svjetskom slikarstvu. Ostavio je veliki opus od 850 slika i više od 900 crteža i akvarela, koji se danas čuvaju u brojnim svjetskim galerijama.

NASA. nasa.gov

Osnovana NASA

National Aeronautics and Space Administration (NASA), državna civilna uprava SAD za vazduhoplovna i svemirska istraživanja i razvoj, sa sjedištem u Vašingtonu, osnovana je 29. jula 1958. odlukom tadašnjeg američkog predsjednika Dvajta Ajzenhauera (Dwight Eisenhower).

NASA je vodila američke programe svemirskih istraživanja, od prvih američkih letova s ljudskom posadom (programi „Mercury“ i „Gemini“) do leta ljudi na Mjesec (program „Apollo“) i misija Spejs Šatla. Također, predvodila je istraživanja u komunikacijama („Telstar“), meteorologiji, geologiji te drugim miroljubivim primjenama Zemljinih vještačkih satelita. Bespilotne međuplanetarne letjelice brojnih NASA-inih programa (naprimjer iz programa „Mariner“ i „Voyager“) dale su obilje podataka o Sunčevom sistemu. 

Kiki Hakanson, prva Mis svijeta. mondo.ra

Održano prvo takmičenje za Mis svijeta

Godine 1951., na današnji dan, u Londonu je održano prvo takmičenje za Mis svijeta, koje je osnovao britanski TV voditelj Erik Morli (Eric Morley), a njegova supruga Džulija (Julia) bila je kopredsjednica.

Takmičenje je bilo zamišljeno kao Festival bikinija, povezan s Festivalom Britanije, koji je održavan u isto vrijeme, a cilj je bila promocija kupaćih kostima. Takmičilo se 27 djevojaka, ali je čak 21 bila iz Velike Britanije. Kasnije je uvedeno pravilo da svaka zemlja ima svoju predstavnicu.

Prva pobjednica bila je dvadesetdvogodišnja Kerstin Margareta "Kiki" Hakanson (Hakansson) iz Švedske koja, osim što je postala prva Mis svijeta ikada, bila je prva i jedina misica koja je titulu primila u bikiniju, a i prva misica koja je svoju titulu nosila najduže, 18 mjeseci.

Kako je takmičenje izazvalo ogromnu svjetsku pažnju, preimenovano je u izbor za Mis svijeta i održavano je svake godine.

Pobjednica takmičenja za Mis svijeta provodi jednu godinu zastupajući i promovirajući organizaciju Mis svijeta (Miss World Organization).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.