DANAS SE OBILJEŽAVA

Svjetski dan televizije

Vladimir Zvorikin i Filo Farnsvort su prvu demonstraciju elektronskog sistema održali na Franklin institutu u Filadelfiji, 1934. godine

Svjetski dan televizije. civilnodrustvo.ba

I.P.

21.11.2023

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar Svjetskim danom televizije, rezolucijom usvojenom 1996. godine, kako bi ukazala na ulogu i utjecaj koji televizija ima na građane u informiranju o društveno-ekonomskim, zdravstvenim i drugim problemima u svijetu.

Riječ televizija dolazi od grčke reči "tele" za daleko i latinske "visio" što znači gledanje. Mnogi naučni umovi bili su uključeni u razvoj ovog otkrića, koje je mnogima danas neophodno; od Pola Nipkova (Paul Nipkow), koji je izumio prvi mehanički televizijski modul koji je slao slike kroz žice, do Alana Kampbel-Svitona (Campbell-Swinton) i Borisa Rosinga, koji su kreirali televizijski sistem koristeći katodnu cijev. Bio je to početak mehaničke i elektronske televizije.

Javne gledaonice

Čarls Frensis Dženkins (Charles Francis Jenkins) odgovoran je za prvi praktični sistem mehaničke televizije, dok su za elektronski sistem najzaslužniji Vladimir Zvorikin (Zworykin) i Filo Farnsvort (Philo Farnsworth), koji su svoju prvu demonstraciju elektronskog sistema održali na Franklin institutu u Filadelfiji, 1934. godine.

Dvije godine kasnije počeli su prvi neredovni prijenosi u Londonu, da bi prijenos Olimpijskih igara u Berlinu, 1936. godine, bio dostupan svima koji nisu imali svoj TV. Otvoreno je 30-ak javnih gledaonica. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.