DOBROVOLJNI RAD

Međunarodni dan volontera

Prilika za pojedinačne volontere, zajednice i organizacije da promoviraju svoj doprinos razvoju na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou

Međunarodni dan volontera. sarajevo.co.ba

I.P.

5.12.2023

Danas se obilježava Međunarodni dan volontera, odnosno Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, koji je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija u decembru 1985. godine Rezolucijom A/RES/40/212.

Međunarodni dan volontera prilika je za pojedinačne volontere, zajednice i organizacije da promoviraju svoj doprinos razvoju na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, te uspostave ili poboljšaju saradnju s organima vlasti, neprofitnim institucijama, lokalnim grupama, naučnom zajednicom i privatnim sektorom.

Zajednica volontera

Uvažavajući osnovna ljudska prava utvrđena Deklaracijom Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima te poštujući načela volonterizma, volonteri kroz svoje djelovanje izgrađuju zajednicu koja uvažava dostojanstvo svih ljudi, doprinosi ostvarivanju osnovnih ljudskih prava i poboljšanju kvaliteta života, podstiče rješavanje socijalnih, kulturnih, ekonomskih i ekoloških problema i doprinosi izgradnji humanijeg i pravednijeg društva.

Organiziranje Međunarodnog dana volontera rezultat je saradnje između sistema UN-a, vlada različitih država, organizacija koje se bave volontiranjem te posvećenih pojedinaca. Često su uključeni i predstavnici medija i akademske zajednice, fondacija, privatnog sektora, religijskih grupa, te sportskih udruženja.

Online volonterska nagrada

Posljednjih godina razvijaju se novi pristupi organiziranom volontiranju kroz organizacije civilnog društva i ustanove zdravstvene i socijalne skrbi, a važnost volonterskog angažmana pokazala se u brojnim kriznim situacijama s kojima smo se suočili, kao što su pandemije, poplave i izbjegličke krize. Upravo su se volonteri našli u prvim redovima zaštite ranjivih grupa, saniranja štete, socijalne i psihološke podrške.

Tradicionalno, na Međunarodni dan volontera, 5. decembra, Program volontera Ujedinjenih nacija (UNV) poziva na nominacije i lansira UNV online volontersku nagradu. Žiri koji čine predstavnici UNV-a i vanjski stručnjaci za volontiranje i razvoj pregledaju nominacije i biraju dobitnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.