LIČNOST DANA

Priča o borcu

Memić: Prvi bh. paraplivač na velikom takmičenju

E. Ma.

26.6.2018

Tog 16. avgusta 2016. zauvijek će se sjećati. Tada 27-godišnji Nermin Memić došao je na posao i na Igmanu preuzeo kamion i krenuo prema Sarajevu. 

Kada je silazio, na jednoj krivini sletio je niz provaliju duboku 200 metara. Policajci su zatekli stravični prizor. Nerminovo tijelo visilo je na kamionu, bio je zaglavljen i, vidjevši taj prizor, čudili su se da je neko uopće mogao ostati živ.

Borba za Nerminov život trajala je danima. Nažalost, lijevu ruku nisu mu mogli spasiti. I od tada počinje Nerminova priča – priča o borcu. Shvatio je da mu je ostalo ono najvrednije, život. Upoznao se s Amelom Kapom prije godinu i po i počeo trenirati plivanje.

Jučer je ispisao još jednu pozitivnu stranicu bosanskohercegovačkog sporta. Prvi put na Mediteranskim igrama u disciplini 100 metara slobodno u klasi S10 nastupio je jedan naš sportista s invaliditetom. Nermin je zauzeo 12. mjesto s vremenom 1:29,95 minuta, što je novi državni rekord.

Njegova priča može poslužiti budućim generacijama kao pokazatelj da volja, želja i upornost mogu postići i ono naizgled nemoguće. Memić je rođen u Zvorniku 1989. godine, gdje je proveo rano djetinjstvo, a potom se s porodicom preselio u Sarajevo, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.