KOMENTAR DANA

Do posljednje kapi tinte

SDA ponavlja preporuku ne shvatajući da je s najodgovornijim pozicijama u ovakvim situacijama trebala preuzeti i odgovornost

Alen Bajramović. Avaz

Piše: Alen Bajramović

28.11.2020

Više od godinu malobrojni bh. graničari na istoku pokušavaju ublažiti migrantski val ka našoj zemlji, a na ulicama bh. gradova pate i oni koji su zaglavljeni na putu ka boljem životu i oni koji im ne mogu mnogo pomoći. Čitali smo da Srbija pomaže prelazak migranata u BiH, a Hrvatska ih vraća sa svoje teritorije i pri tome maltretira.  

Bihać i Krajina su dugo u problemima, a humanost građana Sarajeva ustuknula je pred kriminalcima i ubicama u redovima migranata. U takvoj situaciji, poput medvjeda koji je krajem novembra prekinuo zimski san izgledaju SDA i njen poziv da “sve državne institucije i agencije intenziviraju svoje aktivnosti na rješavanju migrantske krize”. I još navode da “dolaskom hladnih zimskih dana stanje prijeti da se pretvori u humanitarnu i socijalnu katastrofu”. E, pa, sabahajrola! 

Prije pola godine, sa stranica ovog lista, iz državne Službe za poslove sa strancima upozoreno je da će migrantska kriza eskalirati. Da je istočna granica nepokrivena, poznato je svima, da je potrebno pojačati OSBiH, ponovili su eksperti i prije nekoliko dana.

SDA ponavlja takvu preporuku ne shvatajući da je s najodgovornijim pozicijama u ovakvim situacijama - člana Predsjedništva BiH i ministra sigurnosti, trebala preuzeti i odgovornost. Shvatiti da se migrantskom krizom, kao ni ostalim, ne upravlja iz kabineta, prelistavanjem novina i štampanjem saopćenja za javnost.

Kao ni, svojevremeno, ašikovanjem s ambasadorima zemalja koje baš briga za naše probleme s hiljadama njihovih državljana i ignoriranjem napora tadašnjeg ministra sigurnosti s kojim bismo do danas imali potpuno drugačije stanje. S ovakvim odnosom kadrova stranke koja do posljednje kapi tinte “brani” Bošnjake Bošnjaci, ali i svi ostali u BiH, mogu očekivati tešku zimu i još teže proljeće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.