KOMENTAR DANA

Gratis trauma

Nasilje nam je i dalje glavni odgovor na sve probleme, a pogotovo ako je s druge strane neko puno slabiji od nas

Snimak nastao 9. jula. Printscreen

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

15.9.2021

Ono što je gore od vršnjačkog nasilja u kojem žrtva pati, biva ponižavana i povređivana je kada se stariji, ali često ne i pametniji, upuste u dijeljenje pravde i kažnjavanje.

To nam je pokazao snimak od 9. jula ove godine, nad kojim se svekolika javnost u BiH zgražavala puna 24 sata, koliko nam inače i traje kolektivno sjećanje.

Naime, dvojica odraslih muškaraca u jednom sarajevskom parku teško su pretukla dječaka nakon sukoba s vršnjakom.

Mnogo bi bilo da se pojavio samo jedan muškarac, ali, eto, u ovom slučaju je nasilnik poveo i ispomoć u vidu krupnijeg saučesnika te su njih dvojica šakama i nogama „istjerala pravdu“ nad mnogo slabijim djetetom.

Da se drama pojača, to su učinili i pred ostalom djecom koja su se do tog momenta bezbrižno igrala u parku, priredivši i njima po gratis traumu.

Ova dvojica stereotipa balkanoida uspjela su prirediti stres i svojim porodicama jer, na njihovu nesreću, snimak je objavljen te su imali posla s policijom, gdje se i nisu baš junački ponijeli.

Šta nam je pokazao ovaj slučaj!?

Nasilje nam je i dalje glavni odgovor na sve probleme, a pogotovo ako je s druge strane neko puno slabiji od nas.

I dok je porodica u šoku, njegova majka traži pravdu, država i sistem ponovo su zakazali.

Nije ovo prvi put. Nasilje je postalo svakodnevica u bh. društvu. Ne prođe dan da ne svjedočimo tučnjavama maloljetnika, vršnjačkom nasilju. Ovaj slučaj puno je gori.

Vrijeme je da država počne drastično kažnjavati aktere. Sve dok budemo gurali probleme pod tepih, teško ćemo kao društvo izaći načistac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.